Familjerelationer

Sonen slår och sparkar oss – och sin mor- och farföräldrar

RELATIONER

Fråga: Min treårige son har börjat slå och sparka både oss föräldrar och sina mor-och farföräldrar. Vi har försökt med att tala om för honom hur fel det är och att låta honom stå i skamvrån, men inget hjälper. Vi har försökt att ta reda på om det är något som bekymrar honom, eftersom det började när han flyttades till en ny grupp på dagis, men vi har inte fått något svar på det. Han kastar även leksaker på oss och där är det samma sak. Vi har sagt att det är fel, han har fått stå i skamvrån och vi har även tagit ifrån honom leksakerna som han kastade. Inget har hjälpt. Vi känner att det börjar bli ohållbart med hans uppträdande, men nu vet vi inte vad mer vi kan eller bör göra.

Ledsen mamma

Nanny Anne-Lie: Er son är i en ålder då trots eller frigörelse är en framträdande del av vardagen. Jag tycker inte att man ska sätta barn i skamvrån. Visa istället tydligt att ni inte accepterar sparkandet med att gå därifrån. Gör något helt annat och framför allt, ta diskussionen med sonen senare, då hans ilska/frustration har lagt sig. När han kastar saker är det helt rätt att ta ifrån honom sakerna. Men gör inte för stor sak av det, utan var bara tydlig med att ni ogillar det.

Prata med personalen på förskolan om hur de hanterar hans beteende, och om det kan vara extra jobbigt för honom efter att han bytt grupp.

Läs även på om just trotsåldern. ”Trotsboken” av Malin Alfvén är jättebra, liksom Jesper Juuls böcker.

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer