Familjerelationer

Föräldrar gillar namn som sticker ut

RELATIONER

Udda och unika namn blir allt vanligare, som Karl-Kenji. Ett coolt artistnamn, tycker hans pappa.

TT har djupdykt i de nyföddas namnflora och även listat favoriterna i varje län.

Åtta månader gamle Karl-Kenji i Stockholm är helt ensam om sitt dubbelnamn.

– Vi ville att det skulle kännas speciellt. Just att vi tagit Karl och Kenji gör att det blir nytt och lite udda. Som min man säger: ett coolt artistnamn, skrattar Karl-Kenjis mamma Jeanette Simon.

Karl är hämtat från hennes släkt. Till Karl ville de foga ett japanskt namn, eftersom Karl-Kenjis farmor kommer från Japan.

– När han blir äldre kan han välja om han bara vill kalla sig Karl, Karl-Kenji för att vara speciell eller bara Kenji om han vill känna sig mer japansk, säger Jeanette Simon.

Nya dubbelnamn

Dubbelnamn är generellt sett ovanligt bland små barn, visar TT:s genomgång av alla de tusentals pojk- och flicknamn som valdes åt nyfödda i fjol. På topp 100-listan lyser de med sin frånvaro.

– Vi ser inte skymten av dem. Men vänta bara, säger namnforskare Eva Brylla vid Institutet för språk och folkminnen.

Erfarenheten visar nämligen att namn återupptäcks med några generationers mellanrum. Faktum är att dubbelnamnen dyker upp här och där, men i nya kombinationer: Bo-Eskil, Kaj-Linus, Binta-Adella och Märta-Fidelie.

De udda namnen blir allt fler. Bland fjolårets nyfödda finns till exempel Hockey, Trix och Jazz. Till de mer ovanliga flicknamnen hör Lycka, Sommar och Labolina.

– Man kan i alla fall konstaterar att det inte är något fel på fantasin när folk skapar namn. Det upptar mångas intresse att verkligen hitta något eget. Samtidigt finns en motgående trend, att ha kvar de traditionella namnen. Anna och Erik försvinner ju aldrig, konstaterar Eva Brylla.

Att ett visst namn blir stort regionalt är nog mest en slump, bedömer hon.

– Någon sätter trenden. Men ofta är det helt omöjligt att sia om ett namn ska slå eller inte.

Någon liten pojke med tilltalsnamnet Barack finns till exempel ännu inte, däremot förekommer det som andra- eller tredjenamn. Däremot fick ett par nyfödda pojkar tilltalsnamnet Clinton.

Nya i topp

De allra vanligaste namnen i 2008 års barnkull är Maja och Lucas, konstaterade SCB härom veckan. Men uppdelat per län dyker andra listettor upp. Värmlänningarna hade Alva i topp, jämtarna valde först och främst Erik, visar den bearbetning som SCB gjort på uppdrag av TT.

Jämfört med länslistorna för 2007 har en rad nya namn dykt upp. Stina, som finns först på plats 57 i riket, tog sig in på femte plats i Jönköpings län. Alfred, nummer 47 i riket, knep en delad åttondeplats i Västerbotten.

Nya namn är också Lilly, som återfinns i Norr- och Västerbotten, och Tuva i Östergötland, Gotland och Kalmar.

Wilmer hänger kvar i norr. 2007 var det ett av favoritnamnen i Norrbotten, 2008 i stället i Västerbotten och Västernorrland. Noah hänger kvar i Jönköping och finns 2008 också med i Kronoberg, Kalmar och Halland.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer