Mobil på schemat

avEva Buskas

RELATIONER

Moderaterna: Telefoner ska användas i skolan

Skrota mobilförbudet i skolorna och använd telefonen på lektionerna.

Nu gör Moderaterna helt om.

– Borgerligheten har fastnat för mycket i ordning och reda-tänkandet, säger Oskar Öholm (M).

Foto: magnus liam karlsson
nallen är självklar För Annita Mansour, Jasmin Nima och Olivia Soler på Brännkyrka gymnasium i Stockholm är det självklart att använda mobilen i undervisningen.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har i åratal kämpat mot mobiltelefoner i klassrummen och för två år sedan klubbade riksdagen en lag som ger lärarna rätt att beslagta telefonerna.

”Naturlig del i livet”

Då röstade Moderaterna för. Nu låter det annorlunda:

– Samhället utvecklas, det borde skolan också göra. Mobiltelefoner är en naturlig del av alla människors liv och då bör de användas i skolan också, säger riksdagsledamoten Oskar Öholm (M).

Spelar in sig med mobilen

För Olivia Soler, Jasmin Nima och Annita Mansour på Brännkyrka gymnasium i Stockholm är det självklart att använda mobilen i skolan. På exkursioner skriver de in resultatet i mobilen och tar bilder med kameran. På engelskan har de filmat varandra när de håller föredrag och spelat upp filmerna för klassen efteråt för att gå igenom vad som gick bra och dåligt.

Tvingas sjunga Britney

– Det är klart att det är lite jobbigt att se sig själv, men man lär sig mer. Håller man bara föredrag vill man bara ha det överstökat och då kan man inte själv se vad man gjorde för fel, säger Olivia Soler.

På Brännkyrka gymnasium är mobilerna alltid inställda på ljudlöst i klassrummet. Och oftast funkar det bra, enligt engelskaläraren Martin Johansson:

– Om inte mobilerna behövs i undervisningen ska de inte användas. Den som fipplar med mobilen under lektionstid får sjunga ”Oups, I did it again” med mig inför hela klassen.

ARTIKELN HANDLAR OM