Relationer

Kända profiler mot surrogatmödraskap

Av: 

Rebecka Wållgren

RELATIONER

Nina Björk: ”Tycker inte man ska handla med livmödrar”

Just nu pågår en statlig utredning angående  legalisering av surrogatmödraskap som i dag inte är tillåtet i Sverige.

Nätverket Feministiskt nej till surrogatmödraskap menar att det är ett utnyttjande av kvinnans kropp – och nu har de fått kända profiler bakom sig.

Nina Björk.
Nina Björk.

I morgon inleds Nordiskt Forum i Malmö, en jämställdhetskonferens arrangerad av tvåhundra nordiska kvinnoorganisationer. En av programpunketerna står kampanjen Feministiskt nej till surrogatmödraskap för.

Nina Björk, Ebba Witt-Brattström, Jonas Sjöstedt, Birger Schlaug och Liv Strömquist är några av de profiler som nu anslutit sig till kampanjen mot surrogatmödraskap.

- Allt fler saker, händelser och kroppsdelar blir till varor. Köpande och säljande kommer nära i mänskliga relationer och nu även i den mänskliga kroppen. Jag tycker inte att man ska handla med livmödrar, säger författaren och kulturskribenten Nina Björk som ställt sig bakom kampanjen.

”Kan öppna upp för handel”

I februari kom Statens medicinsk-etiska råd med en rapport som föreslog att ”altruistiskt surrogatmödraskap” ska tillåtas i Sverige, vilket betyder att den födande kvinnan inte tar emot någon form av ersättning.

Feministiskt nej till surrogatmödraskap menar dock att detta är svårt att kontrollera.

– Jag tycker att det är en risk att ta det steget, det kan öppna upp för handel, säger Nina Björk.

I juni 2015 ska utredningen som riksdagen beställt presenteras.

Publisert: