Vilken sex-IQ har du?

RELATIONER

Ny forskning: Så blir du en bättre kärlekspartner

1 av 2 | Foto: Över 500 personer mellan 18 och 64 år – kvinnor, män, homo-, hetero– och bisexuella, gifta och ensamstående – ingick i psykologiprofessorerna Sheree Conrads och Michael Milburns undersökning: ”Projekt sexuell intelligens”. Efter att testpersonerna beskrivit varje aspekt av sina sexliv kunde begreppet ”sexuell intelligens” formuleras.

Ny forskning: Nyckeln till bättre sex sitter i hjärnan.

Glöm sexleksaker, raffiga underkläder och krångliga ställningar.

Nyckeln till ett bättre sexliv finns i ditt inre – i hjärta och hjärna.

Hittar du dit?

Varför har vissa människor ett lyckligt sexliv medan andra gång på gång känner sig besvikna och otillfredsställda?

En sak är säker. Du behöver varken se ut som en fotomodell eller vara en mästare i förförelsekonst för att njuta av sex. Ett snyggt utseende och yttre framgångar har väldigt lite att göra med sexuell tillfredsställelse. Det visar de amerikanska psykologiprofessorerna Sheree Conrads och Michael Milburns forskning. Det handlar inte heller om att lära sig nya tekniker. Nyckeln till ett bättre sexliv heter i stället ”Sexuell intelligens”, enligt Conrad och Milburn, som samlat sina kunskaper i boken ”Smart sex – vägen till ett intelligent sexliv” (Richters förlag, 2002).

Att vara sexuellt intelligent innebär tre saker:

Att ha korrekt kunskap om sex, att kunna prata med andra och – viktigast av allt – att lära känna sin egen sexualitet, ”det hemliga sexuella jaget”.

Med sexuell kunskap menas att ha förmågan att se och utmana de myter om sex som genomsyrar vår kultur. Vad man ”får” och inte får göra, vad man ”ska” och inte ska göra. Mycket av det vi fått lära oss om sex baseras på felaktigheter och är därför mer till skada än till hjälp, menar Conrad och Milburn.

De flesta människor

lär sig tidigt i livet att inte prata om sex. Men på samma sätt som vi pratar med dem vi älskar om våra andra känslor, måste vi lära oss att prata om våra sexuella behov. Alla har ett sexuellt jag som behöver utforskas och uttryckas. Att förtrycka det är lika destruktivt som när vi lägger lock på våra känslor. Att bli medveten om sitt ”hemliga sexuella jag” är att veta vad som gör dig upphetsad, vad som ställer till med problem, vad du dras till och vad du föredrar.

Vill du veta hur sexuellt intelligent du är? Gör Conrads och Milburns test.

Nneka Amu