Sommaren - vilken blåsning

RELATIONER

Varje sommar kommer jag till insikt: Sommaren är vårt lands största blåsning. Man uthärdar vinterns mörker och vårens slit genom att tänka att det blir bättre sen. Sen kommer ljusa juni och varma juli. Jag klarar med ett nödrop av sega morgnar när jag tung i huvudet tjafsar om pålägg på mackorna, utspilld mjölk och dagisvägran. För snart blir det semestertid, dagisfritt och sovmorgon.

Så kommer då den efterlängtade sommaren. Och jag inser att den är grymt överskattad. Visst är juni ljus. Och kall. Det är ödets ironi att när det är som bäst att sitta ute på kvällen är det nästintill omöjligt på grund av kyla och regn. Tåligt väntar vi in juli- då kommer säkert sommarkänslan att infinna sig. Men det enda som dyker upp är den kallaste sommaren sen 1928, råttinvasion och mygg. Hoppsan!

Vi drömde om att ge dottern en sådan där klassisk barndomssommar med ständig sol, jordgubbar, glass och roliga aktiviteter. Istället står vi i blåst och konstaterar surt att jordgubbarna är svindyra och glassarna inte är som förr. Sommarsymbolen GB, som för övrigt har Sveriges fulaste logga, har tagit bort alla barnvänliga småglassar och bytt ut dem mot Magnum Kaloribomb, Magnum Jättesliskig och Love Potion- den äckligaste glassen i mannaminne.

I juli inser jag snabbt att vi inte är de enda som är lediga. Aktiviteter utöver lek i parken är ofta svårgenomförbara. Jag kommer inte upp på bussen med vagnen, tågen är fullbokade och bilköerna oändliga. Att gå på Grönan och trängas med en miljon sockervaddskladdiga snorungar med föräldrar på gränsen till nervsammanbrott är det inte tal om. På Skansen lyckas dottern knappt få en skymt av de utlovade kattungarna. Hurra, det är sommar. Och plötsligt minns jag att det brukar vara såhär. Man väntar och längtar- till trängsel, fästingar och regn.

I höst ska mitt nya liv börja. När jag och maken inte tänker att det blir bättre sen, i juni. ”Det blir bättre sen-tänkandet” är vår största fiende. Det är då sommarbesvikelserna blir så stora och man är redo och gå bärsärkargång för att sommaren är kort och kall. Men en sak är toppen: jag och dottern slipper stressa på morgonen.

Veckans godispåse: Ikea

Jag hatar att gång på gång behöva hylla storföretaget IKEA, men fan vad de är bra. Skötrum för både pappor och mammor, små lekplatser överallt och billig barnmat i restaurangen. Det enda som är konstigt är att inga andra företag tar efter. Konceptet funkar ju asbra – alla barnfamiljer älskar IKEA. Utom på lördagar när man går bananas.

Veckans bajsblöja: SJ

En gång i tiden lanserade SJ sig själva som barnvänliga. Som kronan på verket infördes familjevagnarna. Sedan dess har de aldrig rustats. Lekdelen i familjevagnen påminner om en Sovjetisk lekplats: 78 barn på en rutschbana och en trasig gunghäst. På X 2000 går det inte ens att hitta någon plats för vagnen. Vi har sedan länge döpt om Statens järnvägar till Satans Järnvägar.

Terri Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM