Vi äter grönt på rätt sätt

RELATIONER

Hela familjen är vegetarianer

1 av 2 | Foto: Inget kött. Hela familjen Carlsson är vegetarianer. "Vi ersätter köttet med rätt saker", säger Mary Carlsson.

För tio år sedan beslöt Mary och Berni Carlsson att övergå till att enbart äta grönt.

Det var svårt att laga rätt i början, men man lär sig mer och mer, säger Mary Carlsson.

I dag äter båda föräldrarna och de tre barnen, 2, 7 och 11 år, nästan uteslutande vegetarisk mat. Dock ingår mjölk och ost i kosten, främst för barnens skull. Om de blir bortbjudna till vänner på middag kan familjen i undantagsfall äta fisk.

Mary har aldrig gillat kött, varken att laga eller äta. Ändå tillagade hon kötträtter till resten av familjen. Till slut tyckte maken Berni att hela familjen kunde sluta att äta kött. Och så blev det.

– Det var inte lätt i början, med tanke på att barnen måste få all den näring de behöver. Dessutom ska det gå snabbt att laga middag när man kommer hem, max en timme får det ta och så ska det förstås smaka gott, säger Mary.

Lagar stort och fryser in

Hos familjen Carlsson serveras det ofta köttbullar och hamburgare gjorda på nötter (ingen i familjen är allergisk) eller bönor. Rödbetor, rotfrukter och aubergine ingår också ofta i kosten. Mary lagar gärna stort och fryser in. Att köpa färdiga rätter blir alldeles för kostsamt.

– Man lär sig att variera även vegetarisk kost. Barnen klagar ofta på skolans gröna rätter, att det är så lite variation, säger Mary som aldrig gett sina barn extra vitaminer eller kosttillskott.

– De får en varierad kost där vi ersätter köttet med rätt saker, gärna ekologiskt odlat. De är friska och glada alla tre.

5 råd för att lyckas i köket

4 gröna typer och hur de ska äta

Foto: växande skara. Allt fler blir vegetarianer. Hälsa reder ut riskerna och ger tips på hur du kan kompensera kosten för att ditt barn ska få i sig alla viktiga ämnen.

Chatarina Sayah ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM