Familjerelationer

Graviditet – ett nödvändigt ont

Av: 

Åsa Erlandson

RELATIONER

Nej, det är inte naturligt att vara gravid – Åsa Erlandson häpnar över Nio Märkliga Månader

Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.
Åsa Erlandson är Wendelas krönikör.

Första gången tog jag för givet att folk bara var artiga och svarade snabbt ”bra, oktober, pojke” på de tre standardfrågorna. Det gällde att göra processen kort, av hänsyn till alla inblandade. För det enda som är tråkigare att vara gravid, är att prata om det.

Nu väntar jag mitt andra barn och vet bättre. De flesta gillar att vara gravida och älta sina magar och förlossningar. ”Jag tycker synd om min son som aldrig får vara gravid och föda barn”, säger en kompis som är helt normal i övrigt.

Trots 32 kilos viktuppgång och dubbelt så stora fötter intygar hon att graviditeten var den bästa tiden i livet: ”Roligare än så blir det inte!”.

På internet connectar främmande kvinnor med varandra i den Magiska Mammavärlden: ”hur går det Stargirl_78? Har din bebis börjat sparka på vänster sida eller är det fortfarande mest höger?”. Jag läser storögt och påminner mig om det är uppriktigt intresse ligger bakom frågan, inte ironi.

Att inget diskussionsämne är för bisarrt upptäckte jag redan i min första mammagrupp. Efter mötet mötte jag en av tjejerna på Ica och kunde inte för mitt liv minnas vad hon hette – bara hur hennes sabbade ringmuskel såg ut. Det är få gånger i livet man lär känna människor i den änden.

En annan obegriplig sak är att gravida kvinnor påstås vara det vackraste som finns. Om det vore sant, vore Obelix en stilikon. Det är han inte. Så låt oss vara ärliga: tio extrakilon är ingen figurbooster, särskilt inte när de sätter sig på samma ställe. Nu i åttonde månaden ser vi ut som kommunalråd allihop och det är inget vi behöver hymla om.

Men att graviditeten är ett nödvändigt ont beror inte på fåfänga, utan på att kroppen själv protesterar.

Illamående, månadslång nästäppa och foglossning är bara några exempel, och då har jag kommit lindrigt undan.

Det är som att kroppen själv skriker ”vad fan håller du på med?” och bekräftar det jag redan visste: det är inte naturligt att vara gravid.

Bara ett enda långt undantagstillstånd. Eller så har Naturen ett sällsamt sinne för humor.

Om det gick att få samma sköna genmix av oss föräldrar skulle jag gärna föda upp bebisen i ett litet växthus här hemma. Eller lämna över magen till min sambo men det går tyvärr inte – han vägrar också gå igenom Nio Märkliga Månader.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer