Publicerad:
Uppdaterad:

Visst finns ufon!

Publicerad:
Uppdaterad:

För få rapporter om utomjordingar får brittisk ufobyrå att lägga ned - men i Sverige lever både intresset och övertygelsen vidare

1 av 3 | Foto: Källa: COSMONOVA
Så kan kanske en utomjording se ut? (ufo = oidentifierade flygande objekt)

Utomjordingarna har tappat intresset för vår planet hävdar en engelsk ufobyrå och lägger ner sin verksamhet.

Men det är inte alls orsaken menar Clas Svahn, ordförande i Riksorganisationen UFO Sverige.

- Gruppen är liten och har inte varit aktiv på hela 90-talet så det är inte alls konstigt att de slutar, säger han.

I stället finns två andra stora ufo-organisationer i Storbritannien som är aktiva, Ufoin och Bufora, och som är Riksorganisationen UFO Sveriges motsvarighet.

Den snart nerlagda Storbritanniens Flygande tefatsbyrå startade på 50-talet. Som bäst kunde föreningen ta emot upp till 30 rapporter i veckan om ufon. Numera kommer det knappast in en enda.

Riksorganisationen UFO Sverige får däremot in mellan 300 och 500 rapporter om året från personer som säger sig ha sett ett oförklarligt flygande fenomen på himlen. Av dem går det inte att hitta en naturlig förklaring till cirka 5-6 fall.

- Vi kontrollerar allt vi kan som till exempel flyget, radar, astronomiska observatorier och militären innan vi kallar det för ett ufo, säger Clas Svahn.

Vad är ett ufo?

- När man inte hittar en naturlig förklaring till det man sett. Det kan vara hemliga militära övningar, okända naturfenomen och helt enkelt saker som mänskligheten ännu inte känner till som blir klassade som ufo.

Tror du att det finns liv på andra planeter?

- Ja, det gör jag men jag tror inte att de kommer hit.

Varför inte?

- Kosmos är så stort. Det skulle ta 15 000 år att räkna alla stjärnorna, därför är det osannolikt att de skulle hitta just vår planet. Jorden är som en liten flugskit i det stora universum.

- Jag har jobbat med ufo sedan 1974 och har inte sett några bevis för att det har varit liv från andra planeter här.

Tror du att utomjordingar kan vara lika intelligenta som vi människor, eller till och med mer intelligenta?

- Sannolikheten att det finns liv i universum är stor men hur det ser ut vet jag inte, eller vill jag inte uttala mig om.

Riksorganisationen UFO Sverige är landets enda vetenskapsinriktade ufo-organisation. De samarbetar bland annat med totalförsvarets forskningsinstitut och SMHI.

Har sett ett ufo (ej tefat eller utomjordingar) 1993 i Spanien. Ett starkt ljussken for ljudlöst förbi vår balkong. Jag såg ljusskenet försvinna ljudlöst med en hastighet som överträffar de snabbaste stridsflygplanen. Vet fortfarande inte vad det kan ha varit, men ett ufo var det sannerligen!

FAKTA/Finns ufo och utomjordingar? Röster från aftonbladet.se

Katarina Lagerwall

Publicerad:
Publicerad: