”Graviditet är ingen sjukdom”

RELATIONER

Föreställ dig att du är på smällen. Du är trött, mår illa och har ont i ryggen. Men du jobbar på precis som vanligt, eftersom du vet att det är viktigt få ihop ett bra underlag för föräldrapenning (den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI, beräknas vanligtvis utifrån de senaste 240 dagarnas jobb – då gäller det att tänka strategiskt och jobba järnet).

Plötsligt går det inte längre. Ryggen gör helt enkelt för ont. Du träffar en läkare som håller med - du behöver bli sjukskriven på halvtid. Men Försäkringskassan säger nej. För de har kommit fram till att graviditet inte är någon sjukdom.

Samtidigt är din sambo sjukskriven för ryggproblem. Han hade inga som helst problem att passera genom Försäkringskassans nålsöga. Ni har lika ont i samma kroppsdel. Ändå får en vara hemma- den andra inte.

Den här veckan hejar jag vilt på JÄMO och de tre mödrahälsovårdsansvariga överläkarna i Västerbottens landsting som menar att sjuka gravida kvinnor könsdiskrimineras.

Läkarna påpekar att graviditet mycket riktigt inte är en sjukdom, utan ett naturligt tillstånd. Däremot understryker de att man kan man få sjukdomar till följd av graviditet. Och eftersom möjligheterna till behandling är begränsade – foster och läkemedel går som bekant sällan ihop - är deltidssjukskrivningar en extra viktig del av behandlingen. Men nu begränsas den möjligheten i jakten på att minska sjuktalen.

Tugget om ”graviditet är ingen sjukdom” står mig upp i halsen. Jag mår aldrig så dåligt som när jag är på smällen. Vakna – kräkas- hålla tillbaka kväljningarna när jag lagar frukost till dottern (tralala graviditet är ingen sjukdom) – gå myrsteg till dagis med värkande rygg (hurra, det är bara naturligt) – jobba åtta timmar fast jag bara vill sova ( ingen sjukdom?naturligt?) – däcka klockan åtta på kvällen (jag står i full och frisk blom).

I Sverige får du som gravid inte ens bli deltidssjukskriven, trots läkarintyg. I Italien krävs det läkarintyg för att du överhuvudtaget ska få jobba under graviditetens sista tre månader.

Nej, jag tycker inte att Italiens socialförsäkringssystem är underbart- vi har fortfarande världens absolut bästa föräldraförsäkring. Däremot saknar jag en diskussion om det moderna Sveriges syn på gravida – det gäller egentligen allt från Försäkringskassans nya sjukskrivningspolicy till oförstående chefer och medmänniskors ovilja att resa sig på bussen.

Terri Hererra Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM