Napp och egen säng skyddar spädbarn

RELATIONER

Nya rekommendationer ska halvera fall av plötslig spädbarnsdöd

Stockholm

Napp och egen säng skyddar mot plötslig spädbarnsdöd - men att sova på sidan kan öka risken enligt nya råd från svensk barnläkarexpertis.

Foto: Kan skydda mot plötslig spädbarnsdöd.

- Det viktigaste budskapet är att föräldrarna inte ska ha barnet i samma säng - och så att det är bra med napp, säger Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, till TT.

Tillsammans med kollegerna Bernt Alm och Göran Wenngren vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg har han publicerat nya råd vad det gäller plötslig spädbarnsdöd i Läkartidningen.

Inte på sidan

Råden grundar sig på rekommendationer som amerikanska barnläkarakademin gick ut med i fjol. Större epidemiologiska studier, både i USA och i Norden, ligger bakom. Enligt dessa bör spädbarn inte ligga på sidan eftersom de då kan rulla över på mage. Dessa lägen gör att ansiktet hamnar nedåt, barnen blir varma och återandas sin egen koldioxid - de får inte fräsch luft. Små bebisar ska heller inte dela säng med mamma och pappa utan ligga i egen säng i föräldrarnas sovrum.

- Det är inte helt okontroversiellt eftersom vissa studier visar att amningen stimuleras av att sova tillsammans. Men det blir för varmt och i bland blir barnen klämda, säger Lagercrantz.

- Eftersom plötslig spädbarnsdöd sällan inträffar under första levnadsmånaden kan barnet dock ligga i mammans säng och vänta med napp till dess att amningen har kommit i gång.

Snus kan störa hjärt- och lungfunktion

Vidare varnar barnläkarexpertisen för nikotin i alla dess former - även snus och tuggummi. Nikotin kan störa hjärt- och lungfunktionerna och gör att hjärnans larmfunktion vid syrebrist reagerar långsammare.

Napp är däremot bra. Små barn som suger på napp lär sig koordinera sväljnings- och andningsrörelser bättre.

I Sverige avlider omkring 25 barn i plötslig spädbarnsdöd årligen. Med de nya råden tror Lagercrantz att antalet kan halveras.

Vad som ligger bakom att barn till synes utan anledning slutar andas och avlider är föremål för ett stort antal studier. En orsak kan vara avsaknad av de speciella hjärnceller som styr inandning eller djupt flämtande andetag, skriver forskare vid universitet i Bristol i tidskriften Nature Neuroscience. Enligt forskarna är dessa celler skilda från de som styr den vanliga andningen.

- En möjlig förklaring, säger Lagercrantz.

- Ett barn som haft ett normalt andningsuppehåll måste ta ett djupt andetag för att komma i gång igen. Vissa kanske saknar den förmågan.

Plötslig spädbarnsdöd

Christina Magnergård Bjers/TT

ARTIKELN HANDLAR OM