Jag hittade cigaretter hos min 14-åring

RELATIONER

Gustav: Viktigt att du säger vad du tycker

Hej Gustav,

Jag har en dotter som är 14 år. När jag städade inne hos henne hittade jag ett paket cigaretter i hennes gitarr. Vi har försökt prata. Hon säger att hon tog hand om dem åt en kompis, men jag tror att hon röker. Vad ska jag göra?

Orolig

Hej,

Jag förstår att du är orolig. Du har frågat och fått ett svar som du inte tror på. Du kan prova att avkräva din dotter löften om total avhållsamhet och smyga runt och sniffa på kläder. Men så länge det finns hjälpsamma storasyskon och små jourbutiker med dålig ekonomi kommer hon att röka om det är det hon vill.

Det är viktigt att du säger till henne vad du tycker. Men det betyder inte att hon kommer att tycka likadant. Hela poängen för henne är att känna sig självständig, vuxen och odödlig.

Man blir rädd. Dels för att ens barn ska bli skadat av tobaken. Dels för att tappa kontrollen och kontakten med sitt barn. Vad gäller skadorna får man bara fortsätta rösta på en restriktiv alkohol- och tobakspolitik och hoppas att hon slutar när hon blir vuxen och typ gravid. Men kontakten behöver du inte ge upp. Har du lite pengar kan ni åka bort en helg tillsammans, bara ni två. Eller lågbudgetvarianten, bjuda på en fika på stan. Att få tid tillsammans kommer åtminstone att dämpa din oro för att ni skulle vara på väg isär.

ARTIKELN HANDLAR OM