– Visst kommer jag att dö i cancer

RELATIONER

Ingela Agardh vann över bröstcancern – men vet hur oddsen ser ut

Ingela Agardh har överlevt cancer – två gånger.

Idag är hon frisk, men har en osentimental inställning till framtiden.

– Självklart kommer jag att dö i cancer.

Ingela Agardh, 56, har haft bröstcancer inte bara en utan två gånger. Och överlevt. Parallellt med att hennes man, Veijo, 67, också varit allvarligt sjuk, i bland annat sköldkörtelcancer, diabetes och fel på hjärtrytmen. Ett tungt lass för den kända och folkkära programledaren, men jobbigast – som Ingela Agardh konstaterat tidigare – har det varit för dottern, Charlotte, idag 20, ”Nu i höstas var det första gången på många år ingen i vår familj var döende. Hon fick äntligen ta plats”.

Charlotte Agardh var tre år när pappa upptäckte knölen på mamma, en tårtbit av bröstet togs bort. Andra gången var dottern 15 år. Ingela hade just sagt upp sig från tv för att försörja sig som frilans, var utbränd och led av en depression. Bröstet måste nu avlägsnas helt och Ingela behandlades med cellgifter. Idag är hon frisk, men säger att ”självklart kommer jag dö i cancer.

– Ja, jag tror på det. Eftersom min mamma hade cancer fyra gånger och min mormor en gång verkar det sannolikt att vi har något fel i gendödsmekanismerna. Det skrämmer mig inte. Det låter så uppgivet och patetiskt att säga att jag har levt ett långt, intressant och på många sätt gott liv och därmed kan jag dö i morgon eller om 30 år, men jag känner så.

Hur mycket pratar du med Charlotte om möjligheten att hon ärver din och mormors cancer?

– En hel del. Jag har just lämnat ärftlighetsprov för att se om vi har någon av de kända gendefekterna i släkten.

Du stöttar många genom att öppet berätta om dina erfarenheter av cancer, är det något slags kall för dig?

– Jag vill försöka visa att sjukdomar och död inte är det mest skrämmande på jorden, utan ingår i vardagen. Sjukdom och död är alltid det värsta i tidningar, radio och tv, men jag tror inte att den som lever längst vinner. Vi är inte osårbara, jätteeffektiva, odödliga och tvärlyckade, vi är människor.

Men hur ska man tänka för att överleva beskedet om bröstcancer?

– Att man måste vara glad för att överleva tror jag inte ett dyft på. Tar vi det med ilska så är vi sådana, tar vi det med lugn och ro, så är vi sådana. Var dig själv.

Vad är viktigast att förstå?

– Att man inte nödvändigtvis måste dö. Många överlever idag. Vi har varit så sjuka i vår familj att vi fått lov att vänja oss vid döden, och trots alla sjukdomar så lever vi vidare, vilket är allra märkligast när det gäller min man.

Vad måste anhöriga inse?

– Det är ofta svårare att vara anhörig, eftersom det är så lite man kan göra. Men, låt den som är sjuk vara arg, ledsen, bitter, förbannad och finns bara bredvid. Våga prata om döden. Tro inte att du kan göra allt bra. Vi som har cancer tillåter oss själva att må dåligt, och det ska vi också tillåta våra anhöriga. Men allra svårast är det med barnen, de bara ”ska” må bra, förmodligen för att vi själva har så svårt att se deras smärta.

Fakta Ingela Agardh

Anna Björkman ([email protected])