Stressade mammor får stressade barn

Publicerad:
Uppdaterad:

Mer tid på dagis bra för barnen

Foto: Frida Hedberg

Stressade mammor riskerar att ”smitta” sina barn. Det visar en brittisk studie.

Mer tid på dagis kan hjälpa barnen att slippa stressen.

Mammor med stressiga eller känslomässigt krävande jobb kan få stressade barn.

I en brittisk studie hade barn till stressade mödrar nära dubbelt så höga halter av stresshormoner som barn till mer avspända mammor.

Studien genomfördes av forskare vid universiteten i Bath och Bristol och har redovisats i brittiska medier. Barnen i studien var alla tre eller fyra år gamla.

Dagis hjälper

De barn vilkas mödrar uppgav att de var stressade hade avsevärt högre nivåer av hormonet kortisol i blodet än andra barn. Kortisol är ett av de hormoner som brukar kallas stresshormoner.

Mer tid på dagis eller hos en dagmamma kan enligt studien sänka stressnivåerna hos barnen.

– Det kan hjälpa till att skydda barnen från effekterna av mammornas stress, säger Julie Turner–Cobb, medförfattare till studien, till tidskriften Developmental Psychobiology.

Turner–Cobb vill inte att resultaten ska uppfattas som en anklagelse mot stressade mammor. I stället vill hon understyrka de potentiellt goda effekterna av barnomsorg. Tidigare brittiska studier har visat att det skulle vara bättre för barn att vara hemma eller vårdas i en mindre grupp hos en dagmamma.

Stressad hela dagen

Sanela Masic, 27, är ensamstående med två barn, 2 och 5 år gamla. Familjen bor i Göteborg där Sanela Masic studerar på komvux medan 5-åringen är på dagis och 2-åringen hos en dagmamma.

– Jag känner mig stressad när jag lämnar och hämtar. Sedan är det mycket tid som går åt till att tänka på vilket barn jag ska hämta först, så det bli att jag känner mig stressad hela dagen, säger hon.

Tror du att det är bra för barnen att vara på dagis om mamma är stressad?

– Det stämmer ju. Min dotter säger själv ibland på morgnarna att ”mamma, jag blir stressad i magen” och det vill ju ingen förälder.

Hade Sanela Masic mer tid är det ingen tvekan om vad hon skulle ägna den åt.

– Sova! Och storstäda hemma. Det är klart att man vill vara med barnen, men det är hemmet som tar mest stryk. Den tid jag har för mig själv är den tid då jag är i skolan. Den är också viktig för mig, säger hon.

Läs Terri Erikssons krönika

Läs mer

Karin Lindblom

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN