Få barnen att surfa mindre – utan tjat

RELATIONER

Nytt program tidskodar spel och chatt

Problem med att barnen chattar och spelar på datorn för mycket?

Det hade fyrabarnspappan Ulf Enoksson också. Han löste problemet genom att skapa ”Game Monitor”– ett program som kontrollerar datoranvändandet.

Foto: Chatt och spel I många familjer pågår en ständig kamp över att få barnen att sitta och chatta och spela vid datorn mindre.

Många barn och ungdomar tillbringar alldeles för många timmar framför datorn. Att sitta och chatta över nätet med kompisarna har blivit en av de vanligaste fritidsaktiviteterna för ungdomar mellan 13-20 år. Datorspel är en annan fritidsaktivitet som kommer högt upp på listan, enligt en undersökning som Ungdomsstyrelsen nyligen genomfört.

Ulf Enoksson från Enskede har fyra barn som alla spelade och chattade på datorn för mycket.

– Att spela eller chatta på datorn tog all barnens fritid utan att de själva tänkte på det. När klockan närmade sig nio på kvällen blev de frustrerade över att de inte hade hunnit göra läxor och annat de hade tänkt efter skolan, säger Ulf Enoksson.

Ulf Enokssons fru fick till slut nog och frågade Ulf, som själv jobbar inom it-branschen, om han inte kunde göra något.

Han utvecklade då programmet Game Monitor som tidsbegränsar de program man önskar i datorn.

– Det är enkelt att använda. Man ställer bara in de program man vill ska övervakas och anger under hur lång tid de får användas, säger Ulf Enoksson.

Max tre timmar vid datorn

Hans barn får idag använa datorn max tre timmar om dagen. I början var reaktionerna från barnen olika på pappas nya uppfinning.

– 11- åringen var mycket intresserad av att få allt tidsbegränsat och tyckte att det var spännande. De äldre barnan däremot sög ut varje sekund av den begränsade speltiden, säger Ulf Enoksson.

Men med tiden har det tidsbegränsade spelandet och chattandet hos familjen Enoksson nästan halverats.

– Nu spelar inte barnen sin fulla tidsspot. Istället för tre timmar vid datorn sitter de inte mer än två timmar framför datorn, säger Ulf Enoksson.

Roligt att gå ut och leka

Halvt på skämt och halvt på allvar säger Ulf att hans barn nu kommit tillbaka till livet.

– Numera sitter barnen kvar längre vid matbordet och de har upptäckt att det är roligt att gå ut och leka eller träffa kompisar. Och så tycker de att det skönt att få läxorna gjorda i god tid innan läggdags.

Game Monitor säljs på Ikea sedan ett par månader tillbaka. Men Ulf Enoksson hoppas på att dataspelföretagen får upp ögonen för programmet.

– Jag har fört en dialog med flera dataspelföretag men de har inte varit intresserade hittills av mitt program. Men jag tror att i framtiden kommer den här typen av program vara standard i datorspelen. Det är ändå föräldrarna som är spelföretagens stora konsumentgrupp, säger Ulf Enoksson.

Mary Örnborg

ARTIKELN HANDLAR OM