Få förskolor väljer bort söt mat

RELATIONER

”Vi är på väg mot utvecklingen i USA”

Stockholm

Trots påtryckningar från Tandläkarförbundet fortsätter många förskolor att servera sötade måltider.

Bara åtta procent av 400 undersökta förskolor avstår helt.

Förbundet frågade förra året 700 förskolor om vad de serverar barnen. 400 gav barnen sötade krämer och soppor, sylt och sötningsmedel till filmjölk och yoghurt upp till tre gånger i veckan.

Nu har förbundet frågat de 400 förskolorna igen. Av de tillfrågade har bara drygt 60 procent svarat.

Men resultatet av kartläggningen är alarmerande, tycker Tandläkarförbundet: Fortfarande serverar 44 procent sötade mellanmål upp till tre gånger i veckan och på en procent av de 400 förskolorna varje dag. Endast åtta procent avstår helt.

- Vi tycker inte att politikerna gjort tillräckligt. De har delvis stoppat huvudet i sanden och har inte fått skolorna sockerfria. Vi måste ha en kosthållning som överensstämmer med vad vi vet är nyttigt, säger Roland Svensson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund.

Förbundet konstaterar samtidigt att de flesta förskolor har riktlinjer för vad barnens måltider ska innehålla. Många försöker minska på socker i maten men enligt tandläkarnas undersökning sker det sällan helt.

Det betyder större risk för övervikt och oral ohälsa, skriver Tandläkarförbundet som kräver kraftfulla åtgärder från landets kommuner.

- Vi är på väg mot den utveckling vi sett i USA. Nu har vi lika många överviktiga som undernärda i världen - över 1,1 miljarder. Överviktiga barn är överrepresenterade vad gäller hål i tänderna. Framför allt är det de svagare i samhället som drabbas. Det är väldigt tydligt att de som har det sämre också har dåliga tänder och drabbas av övervikt i större utsträckning, säger Roland Svensson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM