Skolan ska lära tjejer försvara sig

RELATIONER

Vänsterpartiet vill ha feministiskt självförsvar på lektionstid

Vänsterpartiet föreslår att feministiskt självförsvar ska bli en del av skolschemat.

Foto: Snart schemalagt i skolan?

Högstadietjejer ska få lektioner i feministiskt självförsvar, i alla fall om vänsterpartiets riksdagsledamot Rossanna Dinamarca får sin vilja igenom.

- Det är just i 15-årsåldern som man börjar gå ut själv på kvällarna och göra aktiviteter själv. Det kanske inte alltid finns ett reellt hot men var tredje tjej som går ut är rädd, säger hon.

Vad ska de lära sig?

– Att de har en kropp som är värd att försvaras, att inte veja undan för någon när de går på stan och att de har rätt att säga ifrån när de upplever något hotfullt. Det här är tyvärr inte sjävklart för många tjejer.

– Det största missförståndet är att det här handlar om att slåss och träna kampsport. Det handlar istället om att se verkligheten och om att stärka tjejerna så att de känner sig trygga.

Är det inte bättre att angripa problemets kärna istället för att satsa på försvar?

– Det måste man också göra men det kommer att ta lång tid innan vi ser på kvinnor och män på ett jämlikt sätt. Titta till exempel på rättsväsendet. Det finns många fall där rätten ställer frågor om hur kvinnorna ser ut och säger att de mer eller mindre får skylla sig själva.

Vad ska killarna göra när tjejklasskompisarna har självförsvarslektioner?

– Jag tycker att de ska ha lektioner i feminism. Där kan de diskutera hur de behandlar tjejer och vilka könsroller som media fömedlar. Dessutom finns det ju en bild i reklamvälden som dikterar hur killar ska se ut vilket ställer höga krav på dem. Det är också intressant att prata om.

Är inte killarna utsatta för större våldsrisker när de är ute på stan?

– Det är inte samma sorts våld som tjejer utsätts för. Killar upplever inte samma sorts hot. I deras fall är alkohol ofta boven i dramat. Killarna har inget att göra, de har inga aktiviteter utan drar runt på stan och hänger på torget. Därför hamnar de i bråk. Men de är inte som tjejer rädda för att någon ska hoppa fram bakom en buske eller att någon ska klämma dem i rumpan.

Vilket ämne ska tas bort på högstadiet för att göra plats för feministiskt självförsvar?

– Inte något. Genom planering ska det ges utrymme för självförsvar inom ramarna för skolan som den ser ut idag. Dessutom ska man kunna ha det som tillval på gymnasiet, men det ska inte vara obligatoriskt på någon nivå.

Anna Swantesson