”Så får vi tid för passion”

RELATIONER

Fyrabarnsföräldrarna Sven-Olof och Anna har sin knep för att hinna med kärleken

De har två hundar, fyra barn och sover på vardagsrumsgolvet. Men Anna och Sven-Olof tycker inte att det är jobbigt att de får så lite tid för romantik.

- Ett värmeljus på handfatet kan få vilken toa som helst att bli romantisk, säger Anna.

Så snart man kommer in innanför dörren hos familjen Löfblad-Wixell inser man att det blir rätt rörigt med två vuxna, fyra barn och två hundar i en villa som byggs om och bara har tre beboeliga rum. Möjligheterna till romantik är minst

sagt begränsade. Men Anna och Sven-Olof är inte bekymrade.

Kan inte vara perfekt

- Jag tror folk har för stora förväntningar på sig själva och sina liv, säger Anna. Jag har läst att par med fler barn har sex oftare än par med ett eller två barn. Det förvånar mig inte alls. När man har många barn kommer man underfund med att livet inte kan vara perfekt. Den där förtrollade kvällen när alla barn sover och hela huset är städat kommer aldrig att inträffa. I stället gäller det att ta vara på och njuta av de tillfällen man har. Det går bra att dricka rödvin ihop till "Bolibompa" också.

Det blir kanske inte lika romantiskt som en helkväll på en exklusiv italiensk restaurang, men fullt funktionellt.

- Jag försöker lära mina vänner att ett värmeljus på handfatet kan få vilken trist toa som helst att bli romantisk, säger Anna.

Då och då lyxar de till det och tar in på hotell tillsammans.

- Folk brukar fråga oss om det blir en ny bebis om nio månader, säger Anna. Men när vi väl har checkat in vill vi bara bada, bädda ner oss och titta på teve, sova länge och äta hotellfrukost. Den stora behållningen med hotell är främst sömn - inte sex.

I stället föredrar paret att få ihop det med hjälp av små medel. För dem kan det ge lika mycket kvalitetskänsla att renovera gäststugan för sig själva, ta en gemensam motorcykeltur på ett par mil eller skicka i väg ungarna till Ica för att köpa glass.

- Då tar det av någon obegriplig anledning minst en halvtimme innan de är tillbaka och vi kan passa på att rå om varandra under tiden. Det där med förspel och blommor på sängen har vi lagt ner för flera år sen, skrattar Anna.

Minska kraven

Allt har sin tid, menar Sven-Olof. Man får ha längre tidsperspektiv än bara några månader.

- Småbarnsperioden är så kort, säger han. Om några år kommer vi att ha massor av tid för varandra.

Deras bästa knep för att få tid ihop är att minska kraven på hemarbetet.

- Vi har fyra barn hemma, säger Anna. Tvättkorgen kommer aldrig att bli helt tom. Krymper den lite så växer i stället högen med kläder att vika ihop. När man väl har fattat det är det ett enkelt val att strunta i att tvätta en kväll för att mysa ihop.

Men även om paret är nöjt med sin vardagsromantik drömmer de ibland om mer tid ihop. Sven-Olofs drömscenario är en veckas utlandsresa bara med hustrun. Anna tycker att barnen gärna kan få följa med, bara hon får ett ordentligt sovrum.

”Gå inte på toa med öppen dörr”

Katerina om passionen:

Foto: Katerina Janouch.

Sofia Wadensjö Karén

ARTIKELN HANDLAR OM