Relationer

Eva: Låt dig själv gå före alla andra

Av: 

Zendry Svärdkrona

RELATIONER

Fundera på vad du tycker är viktigt i livet

Foto: PER BJÖRN

Evas förklaring: Om du växer upp i en miljö där det är viktigt att du alltid är bäst så kan det å ena sidan ge en bra drivkraft i livet, men å andra sidan ge skuldkänslor om du inte alltid kan leva upp till detta.

Utifrån antagandet ”jag måste vara bäst” lurar nämligen en baksida: ”Tänk om jag inte är det”?

Ett vanligt beteende, särskilt bland unga kvinnor, kan bli att du tar i ännu mer för att du tror att det är ett sätt att undkomma att bli avslöjad eller kuggad. Du blir en ”Duktig flicka”.

Även många män har prestationsångest och har svårt att lyssna på signalerna som kroppen ger dem. Men kvinnor är aningen mer emotionellt inriktade på att kunna processa och uttrycka känslor. Då blir det lättare att se och förstå när de är en överpresterare. Männen har ofta fått lära sig att hålla inne med vad de upplever och känner. Kvinnor har ofta lite lättare att både erkänna och våga visa hur de mår.

Evas lösning: Ibland kan tyvärr en lösning bli att du går in i väggen och tvingas ompröva dina strategier. Men det finns andra sätt att ta till innan du blir utbränd.

Öva dig i att ifrågasätta vems antaganden du drivs utifrån. Var har du lärt dig att du måste vara en duktig flicka?

Leta inte upp någon syndabock i familjen att skylla dina problem på. Fundera istället över vad du själv tycker är viktigt och vad du skulle vilja prioritera i livet om du kunde välja. Ofta har den duktiga flickan blivit så bra att anpassa sig till andras krav och förväntningar att hon inte lärt sig att känna efter själv.

Många som driver sig för hårt och hamnar i utmattningsdepressioner har omedvetna katastroftankar inom sig. De tror att något förfärligt kommer att ske om de inte lever upp till att vara duktig, duglig och bäst.

Du som har upplevt det som Stephanie har gjort bör öva dig i att följa tankarna till slutet och ifrågasätta dem. Då kan du ofta se det orimliga i dina handlingar.

Ett annat sätt är att du börjar prioritera dig själv framför alla andra.

Börja säga ifrån, var besvärlig, håll emot. Omgivningen kommer givetvis att reagera, men kommer att börja anpassa sig.

Det kan kännas som att borsta tänderna med fel hand under en period men så småningom lär du dig. Kom ihåg att det kan ta tid att genomföra en livsstilsförändring, men det går!

När du är för duktig

4 tips till dig som alltid vill vara bäst

Publisert: