Föräldrar vill inte dela lika

RELATIONER

Sex av tio emot ökad kvotering av föräldraförsäkringen

Sex av tio svenskar stöder inte en utökad kvotering mellan pappor och mammor av föräldraförsäkringen, enligt en Temomätning.

Sextio procent av de tillfrågade vill behålla de nuvarande reglerna, som innebär att föräldrarna själva bestämmer över elva av de tretton månadernas föräldraledighet, skriver Dagens Nyheter. En fjärdedel vill ha en tredelad föräldraförsäkring: en tredjedel för mamman, en tredjedel för pappan och en tredjedel för fri uppdelning mellan föräldrarna.

Kvinnor och män tycker lika

Endast nio procent vill att föräldraförsäkringen delas halva tiden mellan pappa och mamma, enligt mätningen som publiceras i DN.

Det starkaste stödet för att behålla de nuvarande reglerna, drygt 70 procent, finns bland småbarnsföräldrar i åldern 30–40 år. Mätningen visar att det inte finns några skillnader mellan kvinnor och män – skiljelinjen går mellan olika åldersgrupper och olika partisympatisörer.

Över 1 000 personer

En klar majoritet av vänsterpartiets och miljöpartiets sympatisörer vill ha lagstiftning om utökad kvotering.

Drygt 40 procent av folkpartiets sympatisörer vill ha ökad kvotering. Av socialdemokraternas sympatisörer är det omkring en tredjedel som stöder det kravet.

Temo intervjuade 1039 personer under perioden 17–20 oktober i åldern 16 år och äldre.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM