De vill bryta tystnaden

Tora och Elin har valt att berätta om sina aborter

Förra året gjordes 34 978 aborter.

Det är inget konstigt med det.

Förutom att ingen pratar om det.

En aborttröja ska förändra saken.

Foto: Erika Stenlund
"Jag har också gjort abort" Elin Johnson och Tora Breitholtz drar på sig tröjorna, ställer sig mitt på Drottninggatan i Stockholm och låter budskapet på bröstet tala för sig själv. Aftonbladets nätundersökning visar att var tredje kvinna inte pratar med någon om sin abort. Nu hoppas tjejerna att fler ska våga börja prata om sina aborterfarenheter.

Det är mitt på Drottninggatan i centrala Stockholm. Under värsta lunchrusningen. Tora Breitholtz, 25, och Elin Johnson, 24, står i svarta tröjor med texten ”Jag har också gjort abort” över brösten.

Förbipasserande hajar till, några vänder sig om, ”stod det verkligen abort?”

”Tabubelagd”

Provokationen är förstås mycket medveten.

– Massor gör det, men ingen låtsas om det. Det är en offentlig hemlighet som är extremt tabubelagd, säger Tora Breitholtz.

Var tredje kvinna gör abort under sitt liv. Även Tora Breitholtz och Elin Johnson. Men det är inget de talat högt om. Förrän nu.

Tröjorna är första steget att bryta en flertusenårig tystnad om kvinnans födelsekontroll. Möjligheten till fri abort blev först 1975 en laglig rättighet i Sverige.

Hemsidan www.gjortabort.se är nästa steg. Där ska man kunna dela med sig av sin erfarenhet, både män och kvinnor.

– Det svåra för mig var inte att göra aborten. Det svåra har varit att inte få ha den erfarenheten, säger Elin Johnson.

Det var först när hon själv berättade om sin abort som vännen Tora Breitholtz avslöjade att hon också hade gjort en. Samma vår.

– Det är främsta orsaken till varför jag gör detta. För jag hade själv velat höra någon säga: ”Jag har också gjort abort”, säger Tora Breitholtz.

I dag är inget parti emot fri aborträtt. Ändå finns det fortfarande mycket skam och skuld kopplat till valet menar tjejerna.

Mamma vet inte

– Abort beskrivs nästan alltid som ett nödvändigt ont, en sista utväg. Många blir provocerade av att kvinnan får bestämma själv. Men jag har inga problem att sätta mig över vare sig natur eller Gud, säger Tora Breitholtz och ler.

Med hemsidan vill de ge en mer sann bild av kvinnors och mäns abortverklighet.

– Det handlar inte alltid om övergrepp, eller tidiga tonårsgraviditeter, eller kvinnor med jättestrulig livssituation. De flesta gör abort helt enkelt för att det inte är läge just då, säger Elin Johnson.

Det börjar blåsa kallt på Drottninggatan och tjejerna byter om till vanliga kläder. Tröjorna är inget de tänker ha på jobbet varje dag direkt.

Tora Breitholtz har faktiskt inte berättat för sin mamma än.

Fast hon ska. Snart.

Elin Johnson

Tora Breitholz

Anna Book och Kayo berättade

När Anna Book och Kayo i vår berättade om sina aborter i Aftonbladet blev gensvaret enormt.

Anna Book talade ut om aborten i höstas under ”Let s dance”. Här med maken Roberto.
Kayo berättade att hon gjorde abort när hon var 39 år.

Var tredje kvinna har gjort abort – men nästan ingen pratar om det. Aborterna blev fria för 30 år sedan men är fortfarande förknippad med skam och skuld. Under fyra dagar granskar Aftonbladet den känsliga abortfrågan.

Jessica Ritzén