Vet du allt om din älskling?

RELATIONER

Testa dig själv – hur mycket vet du om din partner?

Uppvakta din partner med 20 nyfikna frågor.

Det gör mer för kärleken än tre röda rosor.

Foto: Författarna Anna Andersson och Mats Strandberg har skrivit boken "Du & jag".

Alla hjärtans dag är här – och med den ett evigt frossande i röda rosor, champagne och jag-älskar-dig-kort.

Känns passionen dammig? Behöver ni komma vidare i kärleksrelationen?

Den nya parboken "Du & jag" (Semic) hjälper er på traven genom att ställa frågorna du inte visste att du ville ha svar på. Likt kultklassikern "Mina vänner" är den en fylla-i-bok, fast i vuxentappning.

Tillhör "terapigenerationen"

Idén uppstod när vännerna Anna Andersson, som jobbar på aftonbladet.se, och Mats Strandberg, nöjeskrönikör på Aftonbladet Söndag, spånade över några glas vin.

- Vi tillhör "terapigenerationen" som älskar att analysera och diskutera relationer med våra vänner, säger Anna.

Tanken med boken är att du och din partner ska dra igång en dialog om ert förhållande och på ett lättsamt sätt få svar på jobbiga frågor. Den funkar lika bra för par som levt ihop i 15 år, som för de som är alldeles nykära.

- Efter ett tag blir vi mindre intresserade av varandra och tror att vi känner till allt. Så är det ju inte, säger Mats.

Familjerådgivaren Sverker Wadstein håller med.

- Många som kommer till mig för rådgivning har stagnerat i sin nyfikenhet. En bok som "Du & jag" kan vara ett sätt att hitta intresset igen, säger han.

I "Du-kunskap" gäller det att känna till tämligen banala saker om varandra, som din älskades favoritfärg och vilken låt som får honom eller henne att dansa.

Viktigt med intimitet

- Man ska inte förakta den typen av frågor. Om det var 20 år sedan man träffades, kanske både favoritfärg och danslåt har ändrats. Känner man inte till det om sin partner - då bör man sitta ner och prata. Och dansa lite oftare tillsammans! säger Sverker Wadstein.

Hur öppna mot varandra bör man vara i en relation?

- Psykisk intimitet är lika viktigt som sex i ett förhållande. Men det är alltid känsligt att prata om före detta partners. Att diskutera i detalj hur sexlivet med den personen var, är inte att rekommendera.

Erika Scott