Kvinnor bättre på att skaffa vänner för livet

Foto: Musse Hasselwall och Andreas Halldén lärde känna varandra som vuxna – till skillnad från de flesta kvinnliga bästisarna.
RELATIONER

Tjejer bygger livslång vänskap med start på skolgården.

Män hittar riktiga vänner i arbetslivet.

– Killar borde lära av tjejerna att det inte är farligt att gå på djupet, säger kampsportsstjärnan Musse Hasselvall.

Flickor skaffar sig oftare än pojkar en bästis för livet redan på dagis.

En tredjedel av alla vuxna kvinnor har en vän som de umgicks med redan i skolan, enligt en ny engelsk undersökning beställd av företaget Orangina.

Var tredje svarande kvinna i undersökningen angav att deras bästa vän är en person de lärde känna i grundskolan. Män däremot, skaffar vänner betydligt senare i livet, på universitetet eller i arbetslivet.

– Brittiska kvinnor tycker uppenbarligen att det är lättare att skapa livslånga vänskapsrelationer än vad män gör, enligt vår undersökning, säger Steven Simpson, talesman från Orangina, till Daily Mail.

”Valde tjejkompisarna”

Musse Hasselvall, programledare och kampsportsprofil, blev känd när han gjorde kampsports-tv med Andreas Halldén, som i dag är en av Musses allra bästa vänner.

Musse blir förvånad när han får höra talas om studien.

– Jag trodde jag var ganska ensam om att ha skaffat mig manliga vänner sent i livet.

– Jag har alltid haft män runt omkring mig, i mitt jobb och när jag kör kampsport, men det har varit mer jobbrelaterad vänskap. Jag har helt enkelt varit extremt ointresserad av att ha manliga vänner eftersom jag alltid haft bra relationer till mina tjejkompisar och det är dem jag har pratat djupare saker med, säger han.

”Gick in för att odla vänskap”

Musse Hasselvall har ett par killkompisar som han kallar sina vänner.

– Jag fick höra av en terapeut att det inte var bra för mig att inte ha manliga vänner så då gick jag aktivt in för att odla vänskap med andra män.

Musse, som i dagarna fyller 40, är övertygad om att det är bra för människor att ha en nära vänskap med bägge könen.

Att män skaffar riktiga vänner senare i livet tror han främst beror på att män och kvinnor uppfostras olika.

– Det är inte lika okej för en kille att visa sig sårbar. Jag tror att jag skiljer ut mig ganska mycket från andra män eftersom jag älskar att prata om känslor, djupa saker och analysera. Män får tyvärr inte tillfälle att göra detta på samma sätt eftersom de är mer konflikträdda. Jag har säkert skrämt bort många snubbar i och med att jag kan prata även om allvarliga saker som rör livet i stort, framför allt i unga år, säger Musse Hasselvall.

Varför tror du att män har svårare än kvinnor att skaffa en livslång vänskap tidigt i livet?

– Jag tror det beror på att män har en tendens att inte närma sig varandra på samma plan som kvinnor gör. Killar lär ofta känna varandra genom en sport eller en annan aktivitet, men har svårare att nå varandra på ett mentalt plan. Killar borde lära av tjejerna att det inte är farligt att gå på djupet, snarare berikande, säger Musse.

”Förenas av gemensamt intresse”

Margareta Svaneby är psykolog på KBT-gruppen Stockholm.

Hon bekräftar Musse Hasselvalls erfarenhet om att mäns vänskap är aktivitetsstyrd i högre grad än tjejers vänskap, som mer bygger på en kommunikation omkring livet, relationer och andra existentiella frågeställningar.

– Killar finner varandra genom ett gemensamt intresse och de tenderar att vara längre i en aktivitetsbaserad vänskap, som är det som förenar dem. När det gäller tjejer så kan de vara vänner även om den ena spelar fiol och den andra fotboll, säger hon.

Uppmuntrar kvinnlig vänskap

Margareta Svaneby menar att samhället tidigt uppmuntrar vänskap mellan flickor.

– Flickor premieras att sitta ner och prata lugnt och fint i klassrummet. Samma sak gäller inte för killar, men alla behöver vi nära vänner och det blir naturligt att männen skapar egna varaktiga vänskapsrelationer i vuxen ålder. Till exempel i arbetslivet då man finns i varandras närhet dagligdags och inte bara umgås kring en speciell aktivitet, säger Margareta Svaneby.

Män och kvinnor i studien har i genomsnitt en handfull nära vänner, men hundratals bekanta på olika sociala forum, som Facebook.

– Det stämmer bra in på dem som jag möter i mitt arbete, säger Margareta Svaneby.