”Vi visar upp mamma- livets fulare sidor”

avMonica Karlstein

Nyblivna mammorna Sofia och Therese bloggar – och slår hål på bilden av "Mama-mamman"

1 av 3 | Foto: Foto: Ulf Höjer
Nyblivna mammorna Sofia och Therese vill utmana bilden av mödrar som glammiga, rosenkindade cupcakes-bakande.

Ännu en mammablogg har startat – men inte vilken rosaskimrande blogg som helst.

"Inga konstigheter" slår humoristiskt hål på myten om det tjusiga mammalivet och går rakt på sak om smärtsamma hemorrojder och tuffa vaknätter.

– Det som få andra vågar skriva om helt enkelt, säger Sofia Falk som tillsammans med Therese Krupa Syllner driver bloggen.

Varken andra mammor, mödravårdcentralen eller några mammatidningar hade förberett Sofia Falk och Therese Krupa Syllner på mammalivet. Snarare förmedlades en väldigt tjusig bild av föräldralivet.

Under graviditeten upptäckte kollegorna Sofia och Therese förändringar hos sig själva som ingen hade förvarnat om.

Mammalivet

När de bytte jobb mot mammaledighet blev förändringarna ännu större.

– Jag var inte beredd på oändliga amningsmaraton, smärtsamma läkningsprocesser och hur turbulent den första tiden kunde vara, säger Therese Krupa Syllner.

Först när de berättade om sina nya erfarenheter i sina mammagrupper öppnade de andra sig.

– Är det så här mammalivet är – så måste vi berätta det, kände vi, säger Sofia Falk.

Sagt och gjort. I bloggen slår de hål på myten om den rosenkindade cupcakes-bakande mamman. Vi får följa med i deras vardagsbekymmer och glädjeskratt – ofta med ironi och en stor portion självdistans.

Motpol

Till exempel beskrivs Mira, 4 månader, likt en friidrottare som leder den stora tävlingen – bajsa flest gånger på kortast tid. Med en bajsblöja i timmen leder hon.

 Therese visar en hårborste full av tappat hår – med rubriken "Amningsfenomen" och Sofia liknar den nyförlösta mammakroppen med en punkterad hoppborg.

– Vi vill underhålla och skänka lite tröst i de jobbiga stunderna genom att vara en motpol till alla glossiga mammatidningar som finns, säger Therese och fortsätter:

– Det är okej att det är bajs och damm överallt, att vi är sunkiga med smutsigt hår och hemorrojder. Vi sitter i samma båt, men det är bara en kort stund i livet.

På kort tid fick de flera tusen läsare och mejl från föräldrar som kände igen sig.

– Några män tyckte att vi var gnälliga och sa att vi skrämde i väg folk från att bli förälder, men kvinnorna sa att de kände precis som vi, säger Sofia Falk.

Sofia och Therese hade länge läst andra mammabloggar och magasin och tröttnat.

– Jag är säker på att även de stora mammabloggarna står inför samma funderingar och utmaningar i sina liv som vi, men de väljer att berätta en annan sida. Vi vill påminna andra mammor om att de inte är misslyckade för att de inte åker på semester eller äter på fina restauranger, säger Sofia Falk.

ARTIKELN HANDLAR OM