Bästa nannyn – Pippi och Potter

RELATIONER

8 av 10 använder tv:n som barnvakt

Foto: Städdags Föräldern plockar fram dammsugaren och en dvd åker i som underhållning för barnen. Känner du igen dig? Särskilt populärt är filmpassning när barnen är hemma på grund av sjukdom.

Vem passar barnen hemma hos dig när du städar?

I åtta av tio hushåll heter barnvakten något i stil med Shrek, Harry Potter och Pippi Långstrump.

En ny studie avslöjar vem som verkligen tar hand om barnen i svenska familjer när det vankas tvätt, bilresor eller vabb. 85 procent av de tillfrågade föräldrarna i undersökningen, beställd av SF Anytime, erkände utan omsvep att föräldrarollen överläts till Walt Disneys Bilar, Pippi och Harry Potter när de vuxna ville ägna sig åt något annat. Särskilt populärt var filmpassning när barnen var hemma på grund av sjukdom.

”Smart av föräldrarna”

Men hur bra är det att använda plattskärmen som barnvakt?

Barnpsykologen Marie Carlsson anser att tv kan vara behändigt ibland – men bara under vissa förutsättningar.

– Det handlar om att vara föräldrasmart. Jag har också satt på en dvd när jag har behövt göra något, exempelvis städa. Men det är viktigt att filmen är på barnens nivå och att föräldrarna vet vad det är de tittar på, säger hon.

Psykologen Eva Rusz drar resonemanget längre och avråder från att låta barn titta ensamma på tv, oavsett vad det handlar om.

”Föräldrar ska sitta med”

– Jag tycker att man som förälder ska checka av hur barnen reagerar på filmen. Ju yngre de är, desto oftare. Barn förstår inte vad de ser och kan behöva någon som förklarar det läskiga när Nicke Nyfiken gör illa sig och hamnar på sjukhus, till exempel. Jag säger inte att det är livsfarligt, men det är bättre om en vuxen kan vara med.

Populäraste nanny-filmerna

Det här sätter vi helst i dvd:n när barnen behöver passning.

1 Bilar

16 procent

2 Harry Potter & de vises sten

13 procent

3 Pippi Långstrump

10 procent

4 Shrek

5 procent

5 Scooby Doo möter Batman

4 procent

* Enligt svenska föräldrar utifrån filmer ur SF Anytimes sortiment.

1 av 4

Förälder: Hur ofta låter du ditt barn titta på tv?

Marlene Jessen, 29, jobbar med marknadsföring, Göteborg:

– Inte så mycket ännu, Oscar bara är tre månader. Men ibland fastnar han framför tv:n. Det kan säkert bli aktuellt längre fram!

Maria Matiros Wirremark, 36, jobbar på försäkrings- kassan, Stockholm: – Aldrig, det har vi inte tid med. Ibland blir det tv-spel. Men annars går vi ut till parken eller ­bakar på kvällarna.

Niklas Friedler, 38, lärare, Eskilstuna:

– Det händer någon gång i veckan, om det är bra program eller en Astrid Lindgren-film. Då kan det underlätta att göra småärenden i huset.

Maria Bergmark, 30, egenföretagare, ­Florens:

– Två gånger i veckan kanske. Mest barnfilmer som Pippi Långstrump. Ibland är det en bra lösning när måste göra något annat.

ARTIKELN HANDLAR OM