Nu ska svenska barn skippa kolhydraterna

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Finska LCHF-familjer riskerar förlora vårdnaden

1 av 2 | Foto: Jenny Grimsgård
Nästa år släpps Anna Halléns "LCHF för familjen".

Finländska myndigheter hotar att tvångsomhänderta barn i familjer som äter en ensidig kost utan kolhydrater.

I Sverige kommer snart LCHF-kokboken för hela familjen.

Men Claude Marcus, överläkare och professor i barnhälsa, är starkt kritisk.

– LCHF är definitivt en olämplig kost för barn.

LCHF-dieten har skadat barnens utveckling, enligt Ursula Schwab, docent i näringslära vid Östra Finlands universitet.

– Föräldrarna har satt sina små barn på en kolhydratfattig diet. Det har lett till att barnens tillväxt hämmats, säger Ursula Schwab till finska tidningen Iisalmen Sanomat.

Nu riskerar föräldrar att förlora vårdnaden om sina barn om de fortsätter med dieten – som ofta anses vara bantningsmat – för barnens del.

”Krävs brister i omsorgen”

Clara Henley är jurist på Socialstyrelsen i Sverige. Hon vill inte uttala sig om enskilda fall men säger att ett tvångsomhändertagande i Sverige är möjligt om barns hälsa och utveckling är i fara.

– För att ett barn ska kunna omhändertas enligt LVU, krävs brister i omsorgen som leder till en påtaglig risk att barnets hälsa eller utveckling skadas. Möjligheterna till frivilliga åtgärder måste dessutom vara uttömda för att det ska vara möjligt, och bedömningen om barnets fysiska hälsa ska göras av en läkare.

Ny kokbok för familjen

I februari ger Bonnierförlagen – ett av Sveriges största bokförlag – ut kokboken ”LCHF för familjen”, och på sin webbplats presenterar de dieten som den ultimata barnmaten som ska ”optimera barns hälsa”.

Författaren Anna Hallén som skrivit recepten i boken tycker att barn kan äta samma lågkolhydratfattiga och fettrika mat som sina föräldrar. Enligt henne handlar LCHF inte om viktminskning.

– LCHF för barn utesluter inte kolhydrater. Till exempel används mejeriprodukter, grönsaker och nötter i matlagningen och de är smockfulla av bra kolhydrater. Men de onaturliga kolhydraterna i till exempel smörgåsar och pasta tas bort. De är den stora boven till många sjukdomar och magproblem, säger hon och fortsätter:

– Min kokbok med LCHF-recept är så långt ifrån en bantningsdiet det går att komma. Jag har bara tagit bort de kolhydrater som gör oss sjuka.

Föräldrars ansvar

Claude Marcus, överläkare och professor i barnhälsa kritiserar dieten. Enligt honom behöver barn en mer allsidig kost än så. Vuxna människor kan göra sina egna dietval men det är deras ansvar som föräldrar att inte applicera den här dieten på barnen.

– Det är definitivt ingen kost som passar barn. Barn behöver fler kolhydrater än de som finns i mejeriprodukter, bär och nötter. Bristen av kolhydrater kan påverka hjärnans utveckling och minnet, säger han och fortsätter:

– Dessutom innehåller LCHF-kosten för mycket mättat fett som ökar okänsligheten för insulin och ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar i framtiden.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN