Avslöja bebisens kön – med en fest

Ny trend: Dela ultraljudet med släkt och vänner

En växande trend i USA är att blivande föräldrar anordnar ultraljudsparty hemma, för att ge släkten en skymt av den nya familjemedlemmen.

– Vi får barn senare i livet, det vill man fira så tidigt som möjligt, säger trendanalytikern Stefan Nilsson.

Magkänsla? Här utför teknikern Christy Foster ultraljud på blivande mamman Karie Moss.
Magkänsla? Här utför teknikern Christy Foster ultraljud på blivande mamman Karie Moss.

Med en drink i handen och uppsluppen stämning samlas släkt och vänner i soffan. Det är det dags för festens huvudakt – ultra­ljudet.

Trenden med ultraljudspartyn sprider sig nu i USA.

Fler och fler amerikanska företag anordnar ultraljudspartyn i hemmet. Ultraljudet kostar mellan 700–2 500 kronor och genomförs med en mobil ultraljudsmaskin.

Firar efter födsel

Men Stefan Nilsson, trendexpert, tvivlar på att ultraljudspartyn är något vi kommer att få se i Sverige. Han menar att amerikanerna har en tradition av att fira barnet innan det är fött med så kallad baby shower. I Sverige firas barnet efter nedkomsten med dopet eller den icke­religiösa namngivningsfesten.

– Vi får barn senare i livet nu och det gör att det också blir svårare att få barn. Vad som helst kan hända fram till förlossningen.

I USA har det gett motsatt effekt, vilket trenden är ett exempel på.

– Ultraljudspartyt kan vara ett sätt att fira glädjen över att i alla fall vara gravid, med nära och kära. Man firar så tidigt som möjligt, säger han.

Ultraljudspartyn hemma utförs bara om graviditeten har fortlöpt normalt. De blivande föräldrarna bör ha gjort ett rutinultraljud innan de bjuder in till fest.

En stor risk

Gisela Bergström är vd för Ultraljudsbarnmorskorna i Stockholm och har gjort ultraljud i 26 år. Hon är kritisk till trenden.

– För mig låter det helt absurt. Det är väl bättre att släkten får se barnet när det är fött, så kan man gosa och hålla i det, säger hon.

Och festen är att ta en stor risk – Gisela Bergström påpekar också hur jobbigt det kan bli med släkt och vänner närvarande om ultraljudet visar något avvikande hos barnet.

Fotnot: I Sverige rekommenderar Strålsäkerhetsmyndigheten att gravida kvinnor endast gör ultraljud av medicinska skäl.

”Vid ultraljud finns det risk för skadlig uppvärmning”, säger Catarina Danestig Sjögren, inspektör.

Publisert: