Hundar

Listan: Sakerna som kan skada din hund

RELATIONER

Vissa hundar älskar att tugga och bära på saker.

Men som hundägare gäller det att vara uppmärksam.

Får din hund i sig föremålet kan det vara fara för livet.

–  Vi opererar ungefär en hund varannan månad efter att de har fått i sig föremål, säger Anna Lindmark, veterinär på Hudiksvalls Smådjursklinik.

Gillar din hund att tugga på strumpor, underkläder eller barnens leksaker? Då gäller det att att du håller extra koll på ditt husdjur. Anna Lindmark, veterinär på Hudiksvalls Smådjursklinik, berättar att de ofta får in hundar som fått i sig olika föremål. Diagnosen kallas för främmande kropp.

– Hundar tycker om att tugga på saker och en del är intresserade av att bära på saker. Det kan vara nappar, leksaker eller stenar. Ibland får de i sig delar av matrester som de inte kan smälta till exempel majskolvar eller persikokärnor. Vissa tycker om att tugga på använda strumpor och underkläder eftersom de luktar intressant. Om hunden en gång har börjat att tugga i sig kläder går det ibland inte att ha plaggen framme hemma, berättar hon.

Ger kräkmedel eller opererar

Om inte föremålet kommer ut med avföringen krävs det att hunden opereras. Ibland kan man lyckas få ut ett främmande föremål som ligger i magsäcken genom att ge kräkmedel. Har föremålet passerat ut i tarmen fungerar inte det.

– Kläder brukar inte komma ut på naturlig väg. Om hunden har fått i sig en sten kan vi ibland få stenen att passera genom att ge dropp. Vid en operation öppnar vi magen och tarmen.

”Då kan djuret dö”

I värsta fall kan tillståndet bli akut.

– En del djur är väldigt sjuka när de kommer in. Har hunden fått i sig till exempel ett långt föremål som snöre eller tygremsor kan tarmen skadas och till och med skäras upp. Då kan djuret dö. 

– Det här är ett allvarligt tillstånd. Hur allvarligt beror bland annat på var det blir stopp i tarmen. Blir det stopp i början av tarmen är det allvarligare, säger hon.

Hur märker jag att min hund har fått i sig något olämpligt?

– Du märker att din hund blir dålig och inte vill äta, den kan kräkas spontant eller om man tvingar i den något. De har normal avföring eller ingen avföring alls.  Hunden kan visa symtom på att de har ont i magen, går med krökt rygg, gnäller och har svårt att ligga still. Du ser att något besvärar dem, säger Anna Lindmark.

Minimedia

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Hundar

ÄMNEN I ARTIKELN

Hundar

Katter