Gör cancerknölar i bröstet ont?

RELATIONER

Läs hela chattet om bröstcancer

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren från Cancerfonden svarade på läsarnas frågor om bröstcancer i chatten.

christin säger: Hejsan. Min mor fick bröstcancer i sitt ena bröst för ett par år sedan gick på cellgiftsbehandling o blev frisk. Hur stor e risken att jag eller min syster ska drabbas? Bör vi tänka eller vara uppmärksamma på något? Vi är snart 33 resp. 40. Tack, christin mölndal

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Hej! För att ökad risk för ärftlig bröstcancer ska finnas så ska flera nära släktingar i minst två generationer ha eller ha haft bröstcancer. Om någon släkting är ung vid insjuknandet så kan det också finnas en förhöjd risk. Om din mamma hade passerat klimakteriet då hon insjuknade anses inte risken för dig och din syster vara nämnvärt ökad.

anonym säger: Det är ganska svårt att känna på brösten, man blir ju nojig och tror att man känner knölar fast det inte är det. Har man ont i bröstet när man har bröstcancer?? Eller kan man bara känna sig fram? Mvh/Johanna

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Smärta är inget symtom vid bröstcancer även om enstaka kvinnor beskriver det. Du kan gå in på cancerfonden.se/brostskolan för att se hur du själv kan undersöka dina bröst.

Lisen säger: Är bröstcancer alltid ärftlig?

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Nej, nej. Man räknar med att vid cirka 5-10 % av alla bröstcancerfall kan ärftlighet vara en bidragande orsak.

åsa säger: Hej! Blir man kallad till mammografi eller måste man själv höra av sig? Vid vilken ålder är det lämpligt att göra första undersökningen?

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Socialstyrelsen och Cancerfonden rekommenderar mammografikontroller mellan 40 och 75 år. I olika landsting kan åldersintervallet dock variera. Vissa landsting kallar från 40 år och andra från 50 år. Man blir kallad och behöver inte själv beställa tid.

KattValp FFS =) säger: Varför får man bröstcancer överhuvudtaget?

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Ja, det kan man fråga sig. Sannolikt är det ett komplicerat samspel mellan flera olika faktorer, till exempel hormonella. Att vara kvinna, född och uppväxt samt leva i västvärlden är de största "riskfaktorerna".

Jonna säger: Hej! Min mormor gick bort på grund av bröstcancer när hon var ca 70 år. Min mamma har inte visat några tecken på bröstcancer, men jag undrar ändå om det finns en ökad risk att jag kan få bröstcancer och om jag bör gå och kolla mig redan nu (är 23 år)? Undrar också om det syns några förändringar på utsidan om man drabbas eller om det endast är att man kan känna knölar i bröstet? Vänliga hälsningar Jonna

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Var tionde kvinna i Sverige kommer någon gång att få bröstcancer. Du har inte någon ökad risk för bröstcancer. Det finns olika symtom vid men en knöl eller förändring är det absolut vanligaste. Se vidare på cancerfonden.se/brostskolan

Gumman säger: Hej! Jag har hört att man kan ta reda på om man har cancergenen i sig. Stämmer det, och hur går det till? Vart ska man vända sig om man vill ta ett sådant prov? Jag har familj som drabbats av olika cancerformer. Däribland min mamma som haft äggstockscancer. Jag går på ultraljudsundersökning varje år pga det. Kan jag höra med min läkare om cancer-genen?

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Det finns inte någon speciell cancergen. För bröstcancer har man hittat mutationer på två gener, BRCA1 och BRCA2. Om man har dem så har man en kraftigt ökad risk för bröstcancer. För övrigt gäller att man ska ha minst tre nära släktingar i minst två generationer på samma sida av släkten som har eller har haft samma cancersjukdom för att misstanke om ärftlighet ska finnas.

jeanette säger: Hej! Gör en cancerknöl i bröstet ont?

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Nej, i regel inte.

matias säger: Jag undrar om brösten blir mindre om man opererar d, och i såna fall hur drabbas jag av det? Går det att operera dit ngt surrogat efteråt? tack på förhand, matias i borensberg

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Om du menar vid en bröstcanceroperation där man tar bort en del av bröstet så blir det naturligtvis mindre. Om skillnaden mellan brösten blir stor så kan man till exempel använda ett inlägg i bh:n.

Elina säger: Finns där ett bevisat samband mellan p-piller och bröstcancer? Jag har använt p-piller i ca 11 år och nu fått bröstcancer vid 27 års ålder. Nu har jag läst att man definitivt ska sluta (och det har jag gjort), men jag anser samtidigt att det inte finns några andra bra icke-hormonella preventivmedels-alternativ. Då jag ännu inte har fött barn, så känner jag att det begränsar utbudet ytterligare.

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Ja, det finns ett visst samband mellan bröstcancer och p-piller. Forskning pågår. Diskutera med din onkolog vad som i framtiden kan vara lämplig preventivmetod för dig.

Jennie säger: Hej, vad bra att kunna chatta med ER. Mitt ena bröst läckte vätska, liknande bröstmjölk i somras. Bara fr ena bröstet. Ska jag kolla detta??

Tack

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Du skriver inte om du har ammat, vilket kan vara en orsak till mjölkliknande vätska från bröstet. Blodblandad vätska från ena bröstet bör alltid undersökas.

Sofia säger: Hej! Min farmor fick bröstcancer i ganska ung ålder, men på min mors sida finns inga kända fall. Kan man ärva bröstcancer-gener från sin pappa, eller är det bara kvinnor på sin mammas sida som man kan ärva av? Mvh Sofia

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Man kan även via sin pappa ha en ökad ärftlig risk för bröstcancer. Du kan läsa mer om cancer och ärftlighet på cancerfonden.se/arvochcancer

RÄDD säger: Är adopterad! Hur ska jag göra? Påverkas det av hur många barn man ammat? Har ammat fem barn! Tänker ofta och är rädd för att bli sjuk!!

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: De allra flesta fall av bröstcancer har ingen ärftlig koppling. De uppstår ändå. Att ha fött många barn och ammat dem anses minska risken för bröstcancer. Att gå på de mammografikontroller man blir kallad till är det absolut viktigaste man kan göra.

Nina säger: Hej! Det talas mycket om att regelbundet undersöka sina bröst och hur folk hittar en knöl - stor som en ärta. Jag har enormt stora bröst, stl. 95 H i bhstorlek, och skulle inte ens hitta en förändring om den vore stor som ett ägg! Har försökt känna lite då och då men herregud... brösten är ju fulla av knölar och vävnader och vad det nu är där inuti...Hur gör jag?

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Det viktigaste är att man lär känna sina egna bröst. De ojämnheter och knölar som finns där normalt. Det är förändringarna man ska vara uppmärksam på. Vi förstår att det kan vara problematiskt. Kanske kan du be din gynekolog att undersöka dina bröst så att du får ett slags utgångsstatus.

pol säger: Hej! Jag tycker att mitt ena bröst är lite "hårdare" än det andra och det är lite ömt. Känns som om det är en enda stor "knöl" under bröstet... Är detta något som kan vara farligt? Är 20 år.

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Det extremt ovanligt med bröstcancer i din ålder. Däremot är det vanligt med ömmande och knöliga bröst. I regel försvinner ömheten efter mens.

Nyfiken säger: Finns det något bevisat samband mellan risken att få cancer och bröststorleken?

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Storleken på brösten avgörs till allra största del av mängden fettvävnad i brösten. Det är i själva bröstvävnaden som bröstcancer kan uppstå och där är inte skillnaden så stor mellan olika kvinnor.

åsa säger: hej för två år sedan opererades mitt ena bröst cancer in situ. Hela bröstet togs bort och fick ett nytt. Ingen strålning och medicin behövdes. Hade spridda cancerceller dvs ingen knöl. Kan man vara säker på att allt är borta trots att jag inte behöver medicineras?

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Ja, du måste kunna lita på din doktor. Om du har funderingar så diskutera dem med din doktor vid nästa kontroll.

Moderator säger: Nu måste vi tyvärr sluta för i dag. Men Elizabeth och Anne chattar igen på tisdag kl 22, direkt efter Bröstcancergalan i TV3.

Elizabeth Johansson och Anne Lindgren säger: Tack för era frågor. Har ni fler frågor och funderingar så är ni välkomna att ringa eller mejla till oss. Telefonnummer 020-222 111 e-post:[email protected]

aftonbladet.se