' Pappadagarna räcker ett helt år!'

RELATIONER

Brevet från försäkringskassa får fler pappor att stanna hemma

Foto: pernilla wahlman
Fredrik Nordström är en av den halva miljon pappor som fått påminnelsebrevet från försäkringskassan. Han har bestämt sig för att stanna hemma ett helt år med Teo, Tim och Fea. Foto:

När försäkringskassan skickar ut påminnelsebrev lockas pappor att ta ut föräldrapenning som annars frusit inne.

Trebarnspappan Fredrik Nordström tänker njuta tills varenda dag är slut.

– De räcker ett helt år!

Fredrik Nordström och hans fru har nu bestämt att han ska vara hemma med barnen på heltid tills de 233,5 dagarna tar slut. Tvillingarna Teo och Tim och lillasyster Fea börjar på dagis nästa höst. Till dess gäller lek i trädgården, på öppna förskolan och i lekparkerna med pappa.

– Det bästa är att man lär känna dem så väl. Det är ingen som berättar för mig vad de har lärt sig för nya saker. Jag får se det med egna ögon, säger Fredrik som tycker om att se barnen granska en humla, lära sig cykla eller ligga i sängen och läsa sagor när det regnar. Den perfekta dagen är när alla sysslor är avklarade och det bara finns tid att leka.

– Jag förstår inte varför pappor inte tar ut sina dagar. Det är synd. Men jag tycker att varje familj ska få bestämma själv hur man delar upp det, säger Fredrik Nordström som liksom sin fru arbetar på Ericsson i Gävle.

Ledighet går till spillo

Ett tag försökte de dela på ledigheten så att de jobbade några dagar i veckan var, men det blev svårt att få något gjort på jobbet.

I motsats till Fredrik låter många föräldrar de betalda dagarna gå till spillo – 42 dagar per barn går förlorade. Därför skickade försäkringskassan nyligen ut påminnelsebrev till nästan en halv miljon pappor och drygt 50?000 mammor som tagit ut högst 180 dagar hittills.

Nio av tio som får brevet är alltså män.

– Tyvärr vet papporna mindre om hur försäkringen funkar. De vet ofta inte att de har rätt till hälften av dagarna. Så brevet kan bli en liten aha-upplevelse, säger Niklas Löfgren, försäkringsanalytiker på försäkringskassan.

Många varianter

Att brevet har effekt är till och med bevisat – pappor som får brevet tar ut fler dagar än andra. Brevet ökade pappornas uttag med sammanlagt 450 000 dagar.

Och varianterna är många – man kan vara ledig varje fredag, förlänga sommarsemestern eller jobba kortare dagar fram till att barnet fyllt åtta år.

Hur länge har du varit pappaledig?

Paolo Roberto, föreläsare, pappa till Enzo, 3, och Elisa, 4 veckor:

Jan Emanuel Johansson (s), lokalpolitiker, pappa

till Matteus, 4, och Maja, 2:

Orvar Säfström, programledare och filmkritiker, pappa till Valeria, 3:

Anders Borg (m), finansminister, pappa till Ludvig, 9, Sara, 5, och Hanna, 5:

Mer om pappor och barn:

Christina Kennedy ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM