"Har du tips på ett bra förspel?"

RELATIONER

Läs senaste chatten med sexolog Linn Heed

Linn Heed säger: Halloj! Nu sitter jag vid datorn och väntar med spänning.... på era chattfrågor!

Malin säger: Hej Linn! Min sambo tillfredställer mig alltid länge och mycket, vilket är underbart. Men det känns som jag får mer än jag ger.. Som till exempel när jag ska ge honom oralsex, då tröttnar jag efter ett tag och orkar inte hålla på lika länge som han gör. Har du några råd? Vad ska jag göra så att jag inte tröttnar? Och andra saker man kan göra, som smekningar och liknande, innan själva sexet..? Tack för en bra spalt!

Linn Heed säger: Hallå Malin! Konsten med oralsex är att dels tycka om att ge det, det gör faktiskt stor skillnad i själva upplevelsen, samt att SLAPPNA AV så mycket som möjligt. Spänner man käkarna, så orkar man verkligen inte hålla på någon längre stund. Du kan varva oralsexet med att smeka penis, pungen, mellangården och området kring anus. Vila munnen och smek med handen istället. En sensuell helkroppsmassage med en skön olja är både erotiskt och sexuellt upphetsande. Du kan viska sexiga saker i hans öra och försiktigt smeka bröstvårtorna. Oralsexet kan du variera genom att genomföra det i lite olika ställningar. Han kan stå upp och du kan sitta framför. Han kan sitta skönt tillbakalutad i en stol och du kan på knä smeka honom. Lycka till!

Semester säger: Hej Linn. Har en fråga. Varken jag eller min tjej tänder på vare sig anal- eller oralsex. Är det ovanligt? Är vi "ovanliga"? Som jag fattar det så är åtminstone oralsex en självklarhet i sänghalmen?

Linn Heed säger: Det finns inga SJÄLVKLARHETER i sängkammaren. Man avgör själva vad som fungerar, vad man gillar. Det handlar om att hitta ett eget unikt koncept där du och din partner får ut mesta möjliga. Ni prövar sådant som ni är nyfikna på. Lägger till det som kittlar och är upphetsande, och utesluter sådant som ingen av er gillar. Att pröva sig fram är en stor del av sexlivet. Gillar ni inte oralsex eller analsex så finns det ju så mycket annat som man kan göra tillsammans och för och med varandra. Så häng inte läpp för det. Ovanligt eller inte, det viktiga är att du och din partner är överens.

Maja säger: Hej Linn, min pojkvän har väldigt svårt att behålla erektionen när han sätter på kondomen. Det krånglar ju till saker och ting en del. Är detta helt enkelt för att hans upphetsning avtar eller kan det vara psykiskt? Har funderat lite över alternativa preventivmedel, t.ex. stav då jag inte kan äta p-piller pga hög risk för blodproppar. Borde vi satsa på att skydda oss på andra sätt eller fortsätta försöka med kondom?

Linn Heed säger: En stor del av problem vid kondompåsättningen är psykiskt. Man kanske tänker att "snart är det dags och oj, oj... nu måste ståndet funka och jag måste fixa det här..." sådant är avtändande. För det första handlar det om att ha rätt teknik när man trär på kondomen. Det kan man öva sig i, både med partner, men också när din kille smeker sig själv. Han kan prova att onanera med kondom på. Att bli säker och snabb på att trä på kondomen underlättar avsevärt när det väl gäller. Sedan handlar det om lite praktiska saker, som att ha kondomen nära till hands. Att behöva springa upp och hämta i badrumsskåpet kan vara nog så påfrestande. Förbered och ta fram kondomen så att den ligger redo och klar. Du som tjej kan också öva dig i att trä på kondomen och göra det till något erotiskt, t ex trä på den med hjälp av mun och tunga. Det är en liten extra rolig finess. Det viktigaste är dock att ni har ett bra skydd som fungerar. Funkar det på sikt inte med kondom, så tycker jag att ni bör skaffa er ett annat bra preventivmedel. Rådgör med din gynekolog. Lycka till!

anna säger: Hej Linn! Jag rakar mig där nere men har lite problem med det. Första gången jag gör det blir det slätt och bra, men hur ska man göra för att raka stubben som kommer några dagar efter (jag vill vara slät varje dag)? Huden blir irriterad och det blir inte slätt, trots att jag använder skarpa rakblad och rakgel. Finns det något knep för den känsliga huden där nere? (Sådant man kan göra hemma, vill inte gå iväg och få brasiliansk vaxning).

Linn Heed säger: För det första så är huden i underlivet mycket känslig. Tyvärr är det inne idag att raka hela underlivet. Vi blir matade med bilder från pornografin, där kvinnornas underliv är helt fria från hår. Håret fyller en viktig funktion i underlivet. Det skyddar dom känsliga slemhinnorna mot bakterieintrång, det blir med andra ord en extra skyddande "dörr". Vill man absolut raka sig, så är det viktigt att använda engångshyvlar med ett ENKELT rakblad, och gärna tvättcremen från Apoteket. Den är mycket skonsam och inte parfymerad. Vanliga dubbla rakblad, och parfymerade och starka rakgel/tvålar är inte att rekommendera. Raka i hårets växtriktning, för annars irriterar du hårsäckarna i onödan. Smörj in underlivet efteråt med barnolja, för att mjukgöra.

Pelleper säger: Hej Linn! Kan du ge något svar på ett bra förspel? Jag tycker mycket om att kyssas överallt på kroppen och så. Det verkar vara uppskattat, men har du några andra tips på vad man kan göra?

Linn Heed säger: Alltifrån att ta en skön varm dusch/bad tillsammans. Massera varandra. Använd era kroppar. Gnida mot varandra. Använd händerna, tungan, varm andedräkt, ANDAS nära varandra, i örat på den du älskar med osv. Lite stämningshöjande hjälpmedel är erotisk musik, levande ljus, lite rökelse och kanske några jordgubbar att mata varandra med. Ett uppskattat förspel brukar vara att växla mellan att vara passiv och aktiv. Ibland vara mottagare och ibland vara den som ger. Kommunicera med den du älskar med. Fråga vad hon/han uppskattar. Känns det här skönt... osv. Genom att våga fråga så får man förhoppningsvis ett ärligt svar, och då kan sexet bara bli bättre tillsammans. Vissa uppskattar kläder, accessoarer, sexleksaker och så vidare för att höja förspelet. Använd fantasin och våga pröva.

Eva säger: Hej Linn, tack för en suverän chatt. Min fråga är hur man får tillbaka pirret både i och utanför sängkammaren med sin partner som man varit tillsammans med i över tre år.

Linn Heed säger: Tack Eva, för att du troget hänger med på chatten. Det uppskattar jag. Att få tillbaka exakt samma nyförälskade pirr kan vara svårt, och kanske inte heller eftersträvansvärt, men att få tillbaka lusten för sin partner går och är viktigt. Dels handlar det om att vilja, och att jobba för det tillsammans. Båda två måste vara överens, det går inte om en drar hela lasset själv. Avsätt kvalitetstid, som det så fint heter, men det är faktiskt någonting bra. Ofta prioriterar vi "fel" saker i vardagen. Vi MÅSTE göra det och det och när kvällen kommer så är vi helt slut och kroppen orkar inte med ett sexpass i sängen före sänggåendet. Älska först. Låt disken vänta. Resa bort, och få ett miljöombyte kan både vara välgörande och höja förväntningarna. Det kan bli en vändpunkt och ett avstamp där ni båda två gör det till en sexweekend där ni bara skall fokusera på varandra och er gemensamma njutning tillsammans. Införskaffa lite erotisk litteratur, film, nya underkläder, en sexleksak. Någonting oväntat som väcker er nyfikenhet, och får skrattet och lusten att komma tillbaka till sängkammaren. Ha ROLIGT tillsammans. Att skratta är befriande och det frigör också bra hormoner i kroppen som gör att vi mår bra och utstrålar harmoni. Prata inte sönder den åtrå som finns. AGERA! Överraska! Ta initiativ. Det här fixar sig!

sommar säger: Hej. Efter att ha testat p-ring förra våren fick jag mörka fläckar i ansiktet. Slutade använda den, men fläckarna syns hela tiden och blir mörkare om jag är i solen. Känns hemskt, vill inte visa mitt ansikte. Mitt självförtroende är på botten och jag kan inte låta bli att tänka på att andra ser hur "ful" jag är.. Finns det något att göra åt detta? Tack!

Linn Heed säger: Det låter som att biverkningarna blev ganska allvarliga och att du absolut bör rådgöra och diskutera igenom situationen tillsammans med den gynekolog som skrev ut preventivmedlet. Undvik att vara i solen eftersom fläckarna mörknar. Börja med att diskutera med din läkare och se vad ni kan göra tillsammans. Att arbeta på sitt självförtroende är också en viktig del, som du kan ta tag i på egen hand eller tillsammans med en samtalspartner. Ofta kan kroppskomplex växa sig väldigt stora och göra att vi bara fokuserar på det, istället för på allt sådant som är vackert och attraktivt, för det har du, det är jag alldeles säker på. Ring din doktor idag!

Försöker säger: Hej! Jag är väldigt mån om att min tjej ska ha det lika skönt som jag när vi har sex. Trots detta verkar hon inte njuta av sex trots att hon oftast kommer. Hon har inte någon drivkraft till sex utan jag får i princip tjata trots att hon säger att det är skönt och att hon kommer. Jag är inte heller för på och det kan gå flera dagar uppemot veckor mellan gångerna för att jag inte vill pressa henne. Vad gör jag för fel och vad kan jag göra bättre?

Linn Heed säger: Jag är inte så säker på att du gör något fel. Lustlösheten ligger hos henne, och det kan både vara hormonellt eller psykologiskt. Kanske ska du försöka prata med henne och se vad det hela kan handla om. När vi är i obalans på andra plan i livet, så kan det färga av sig på sexlivet och sexlusten. Känner man sig deprimerad, orolig, osäker eller allmänt nedstämd, så påverkar det personen som helhet. Har hon någon biverkan från hormonella preventivmedel som sätter ned sexlusten? Börja med att prata och visa dig engagerad, delaktig och kärleksfull. Hon får orgasm och så vidare, och tycker att det är skönt, så det kanske ligger mer på ett psykologiskt och relationellt plan. Att bara vara tyst är inte att vara hänsynsfull, utan sträck ut en hand och visa att du bryr dig om ER tillsammans.

idadora säger: Hejsan! Jag undrar egentligen bara hur, och vilken hepatit, som smittar vid samlag?

Linn Heed säger: Man brukar prata om att hepatit C smittar vid samlag och blodkontakt. Det är en allvarlig, livslång sjukdom som påverkar levern. Det enda som skyddar är att använda kondom.

Moderator säger: Tiden är tyvärr nästan ute, dags för dagens sista fråga!

Jesper säger: Hej Linn! Jag och min flickvän har ett problem, om jag sprutar i henne så börjar det svida för henne. Samma sak om vi änvänder glidmedel, är det bara så eller kan man göra något åt det?

Linn Heed säger: Det finns vissa människor som inte "tål" varandras kroppsvätskor, utan får en typ av allergisk reaktion. Kanske är hon överkänslig mot din sperma och därför upplever svedan i underlivet. Det här kan ni gå och testa och undersöka hos en doktor. Glidmedel kan också irritera. Pröva att använda Liquid Silk eller Astro Glide. Vissa glidmedel innehåller ämnen och parfym som irriterar underlivet. Har man redan ett känsligt underliv, så kan det räcka för att det skall skapa obalans och oreda. Hur är det när ni använder kondom, upplever hon några problem då?

Moderator säger: Nu är chatten tyvärr slut för idag, stort tack till dig Linn och tack till alla er som skickat in era frågor!

Linn Heed säger: TACK för idag. Jag hoppas att ni har lust att chatta nästa onsdag samma tid. Då kommer i alla fall jag att hänga här på chatten. Var snäll mot dig själv och ta vara på dagen! Stor kram, Linn.