Allt svårare att adoptera

RELATIONER

Snart får inte fattiga, ensamstående och feta adoptera

1 av 2 | Foto: AP
Under 2005 kom 54 colombianska barn till familjer i Sverige.

Det räcker inte med en stor längtan efter barn för att få adoptera, och det kommer att bli allt svårare i framtiden.

Snart kommer Kina, som är det land som flest barn kommer från, att skärpa reglerna för vem som får adoptera barn.

– Vi har aldrig haft så många sökande och samtidigt så få barn som nu. Tillgång och efterfrågan stämmer inte alls. Detta leder givetvis till att att kötiderna ökar, säger Janna Olzon, kommunikationschef på Adoptionscentrum.

Ökad konkurrens om barnen

Det är flera faktorer som gör att kötiderna ökar. Dels väntar vi svenskar allt längre i livet innan vi bestämmer oss för att bli föräldrar och paren upptäcker kanske att de börjat för sent, och dels har konkurrensen om adoptionsbarnen ökat i världen.

Sverige var tidigare ett land som adopterade väldigt många barn per capita men nu är det allt fler länder som intresserar sig för adoption. Dessutom är det många länder som i allt högre utsträckning försöker hitta nya hem åt barnen inom sitt eget land.

Hårdare regler i Kina

Kina är det land som det adopteras allra flest barn från. Men nu har landet satt upp nya hårdare regler som avgör vem som får adoptera därifrån. Till exempel så får du varken vara ensamstående, ha en kronisk sjukdom eller vara allt för fet eller fattig (se faktaruta nedan).

Just nu går åtta procent av de kinesiska barnen till ogifta singlar men efter 1 maj, då reglerna träder i kraft, så blir det inte några alls.

– Vi märker att folk är frustrerade. Det är klart att de är oroliga, framför allt ensamstående som vill adoptera, säger Janna Olzon.

Skälet till de nya reglerna är att den kinesiska myndigheten CCAA vill ge barnen familjer som de uppfattar som ännu bättre än tidigare. Troligen strävar de också efter att begränsa antalet ansökningar totalt och för att underlätta sin administration.

Katastrof för många

På Adoptionscentrum ser de till barnens rätt till familj och inte vuxnas rätt till barn.

– Ja, det är givetvis barnens bästa som kommer först, men för många som vill adoptera innebär det här en katastrof. I framtiden kan det ta tre år om man vill adoptera ett ungt, friskt barn. Kan du däremot tänka dig att ta emot ett lite äldre barn eller ett barn med handikapp så går det fortare, säger Janna Olzon.

Ställ dig i kö snarast!

Under 2006 fick Adoptionscentrum 532 barn men de hade hoppats på 625. Det här var alltså innan Kina skärpte sina regler.

Vad har du för tips till någon som vill adoptera i framtiden?

– Vänta inte för länge. Ställ dig i kö så fort du bestämt dig, redan innan du påbörjar din utredning.

Intressant samhällsdiskussion

Janna Olzon skulle gärna se att det skulle pratas mer om det här.

– Man kan inte ifrågasätta individens längtan efter att få barn men det är en mycket intressant samhällsdiskussion. Frågan om ens rättighet att bli förälder är en attityd- och förhållningsfråga. Hur länge ska man till exempel vänta innan man tänker på att skaffa barn? Det är verkligen en jättestor diskussion, säger hon.

"De nya reglerna är hårda"

Johanna Bygdemark, 32, och hennes man Patrik upptäkte att de inte kunde få barn eftersom hon hade myom på livmodern. De började därför att diskutera adoption ganska tidigt.

Kinas regler:

Fakta:

Läs mer:

Läs mer:

Anna Swantesson

ARTIKELN HANDLAR OM