Relationer

Få kvinnor får hjälp

Av: 

Aksel Sundström

RELATIONER

”Det är som om de har sig själva att skylla”

Delstaten Karnataka, som Hina Fatima och Y N Mahalkshmi kommer från, är den enda i Indien där syraattacker verkligen hamnat på dagordningen. Nätverket Campaign And Struggle Against Acid Attacks on Women har i fem års tid arbetat för att öka medvetenheten om frågan.

Aktivisten Sanjana från nätverket berättar hur de under efterforskningarna började få en bild av problemets vidd. De åkte till avlägsna byar där de hört att attacker skett och träffade överlevande kvinnor.

– Det hemskaste var att se hur många som aldrig fått ordentlig medicinsk eller juridisk hjälp, säger hon.

Attitydproblem

För många överlevare är mötet med de indiska myndigheterna en stor del av problemet. Få läkare har fått utbildning i hur en syraattack ska hanteras och ger ofta en felaktig behandling. Bland rättsväsendet finns stora attitydproblem.

– Inställningen dessa kvinnor möter är i bästa fall välvillig okunskap. I värsta fall bemöts de rent fientligt av poliser och åklagare, som om de har sig själva att skylla, berättar Sanjana.

56 kvinnor attackerade

Allt eftersom medlemmarna i nätverket talade med poliser och sjukvårdspersonal fick de tips om ytterligare överlevare. De gav under sommaren ut en rapport som beskriver hur 56 kvinnor har attackerats med frätande syra i delstaten sedan 1999.

Detta förhållande tror man är ungefär detsamma i Indiens 27 andra delstater.

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer