Så får du barnen att äta grönt

Dietisten: Slappna av och sluta dramatisera ätandet

Ratar barnen salladen och kräver ketchup på allt?

Att få barn att äta ordentligt kan vara en tuff utmaning.

Men det finns en del knep att ta till – vi har tagit reda på vilka.

På förskolan Talgoxen äter barnen mycket råkost. Ella, snart 2 (till höger) och Estelle, 2, äter mycket bönor, linser, vitkål, och groddar när ett stort fat med detta ställs fram på bordet före maten.
På förskolan Talgoxen äter barnen mycket råkost. Ella, snart 2 (till höger) och Estelle, 2, äter mycket bönor, linser, vitkål, och groddar när ett stort fat med detta ställs fram på bordet före maten.

Glöm argument som ”ät upp spenaten så du blir stor och stark” eller ”tänk på de fattiga barnen i Afrika”.

Det biter inte på matvägrande barn.

– Det är tvärtom det värs­ta man kan göra och ger bara motsatt effekt. Likadant om man tjatar eller pratar om hur god och nyttig maten är, säger Kerstin Wikmar, dietist och verksamhetsansvarig på Mjölkfrämjandet.

Avslappnat ett krav

I?stället ska maten inte göras till en stor grej utan bara ställas fram på bordet och ätas. Avslappnat och naturligt utan krav.

– Från och med att barnen som små börjar äta och peta i maten måste de själva få bestämma hur mycket och vad de ska äta. Det är inte hela världen om barnen bara äter en viss sak i en månad – nästa månad är det något annat som lockar.

Under sådana perioder kan man täcka upp en stor del av näringsbehovet genom att servera mjölk till maten.

Testar gränserna

Om man som förälder dramatiserar ätandet och matens roll kan det i?stället vändas emot en.

– När barnen blir uppmärksammade på hur viktig maten är kan de börja använda det som maktmedel och vägra helt att äta. Barn testar ju gränser, säger Wikmar.

Men att som vuxen föregå med gott exempel och själv äta ordentligt, är aldrig fel. Och att försöka laga nyttig mat.

– Då får barnen i sig bra mat oavsett vad de väljer.

Provsmaka naturligt

Ytterligare ett tips är att separera grönsaker i olika skålar och inte blanda ihop maten till en gryta.

– Då kan barnen lätt se vad det är och välja det som de vill ha. Så kommer prov­smakandet naturligt med ­tiden, säger Kerstin Wikmar.

"Det är viktigt att maten är färgglad"

På förskolan Talgoxen tar barnen glatt för sig av bönor, vitkål och oliver. Bakom matglädjen står kokerskan Maria Magnenat.

– Det är viktigt att maten ser färgglad och aptitlig ut, säger hon.

Maria Magnenats.
Maria Magnenats.

Färdiglagad, uppvärmd mat platsar inte på förskolan Talgoxen i Haninge, drygt två mil söder om Stockholm, där kokerskan Maria Magnenat arbetar.

– All mat är nylagad när den ställs fram, säger Maria stolt.

Varje dag mättar hon ett hundratal magar. För att kittla barnens smaklökar och få dem att äta näringsrika grönsaker har hon infört en lunchrutin.

Stort fat med nyttigt grönt

– Jag ställer först fram ett fat med bönor, groddar, keso, morötter och oliver. Genom att inte servera varm mat på en gång får de i sig mycket grönt.

Lilla Ella, ännu inte två fyllda, tar för sig av såväl bönor och oliver som vitkål och keso. Hon tar ett stadigt tag i skeden och mumsar i sig.

De flesta äter det mesta

Estelle, 2, tycks föredra paprika framför rivna morötter. Och Alexandra, snart 4, tycker om salta oliver.

– Alla har sina favoriter, men de är duktiga på att äta av det mesta ändå. Oliver blev en stor hit direkt och tzatziki älskar de, säger Maria.

Hon har aldrig tyckt att det varit svårt att få barnen att självmant smaka på maten. Provar en smittar det lätt av sig till de andra runt bordet.

Sedan några år tillbaka har Haninge kommun satsat extra på skolmaten genom att anställa en särskild koststrateg.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN