Relationer

Vi tror på evig kärlek

Av: 

Annica Lundbäck

RELATIONER

Allt färre förhållanden varar. Ändå vägrar Sofis modes läsare ge upp drömmen om den livslånga kärleken.

Ett lyckligt förhållande får man aldrig gratis, utan det kräver arbete och respekt.

Ett lyckligt förhållande får man aldrig gratis, utan det kräver arbete och respekt.

Foto: Getty Images

Statistiken är dyster. Efter tio år har en fjärdedel av alla äktenskap slutat i skilsmässa, efter 25 år nära fyra av tio.

Ändå vägrar vi ge upp drömmen om den eviga kärleken. I en enkät­undersökning bland Sofis modes läsare svarar hela 80 procent att de tror på livslång kärlek.

Inget är gratis

– Det var härligt att höra! Självklart måste vi tro att det går, att det ska hålla. Men hoppet måste vara realistiskt, säger Christina Hermanrud, psykolog och relationsexpert.

Till att börja med måste vi förstå att inget förhållande är gratis, menar hon. Lyckan står inte bakom dörren och väntar – att leva med varandra kräver hårt arbete.

– Kärlek är att älska och bli älskad för den man är. Med sönderklämda tandkrämstuber och allt, säger Christina Hermanrud.

Sofis modes läsare är inne på samma spår. Ann-Marie skriver:

”Det är något du bestämmer dig för. När det rosa skimret och romansen är över, då är det till att kavla upp ärmarna och jobba på relationen.”

Sara skriver:

”Kärleken behöver alltid underhållas. Det behöver inte vara så stora saker, bara en puss i dörren eller genom handling visa sin kärlek. Att bry sig om hur den andra mår, även om den mår dåligt.”

Det allra viktigaste, menar Christina Hermanrud, är att vara öppen med sina förväntningar.

– Det dummaste du kan göra är att ta för givet att din partner begriper hur du vill ha det. Det måste du berätta – hur ska han annars kunna veta det?

Förändra bara dig själv

– Kom också ihåg att den enda du kan förändra i ett förhållande, är dig själv. Men om du tar upp de problem som dyker upp på direkten, och talar om hur du känner på ett sätt som inte sårar din partner, så finns det goda förutsättningar för att det ska fungera.

Publisert: