Anna, 36: ”Jag födde fem barn på fem år”

Av: Sanna Casson

Publicerad:
Uppdaterad:

Storfamiljens vardag: Hårt jobb och kärv ekonomi – men fantastiskt roligt hela tiden

1 av 5 | Foto: Patrick Degerman
Nilo, 4, Klara, 6, mamma Anna, 36 med Vilmer, 1, pappa Pekka, 46, Nils, 2, och Kalle, 6, bor i ett rött hus med vita knutar i Bureå utanför Skellefteå.

Fem små livfulla barn och ingen är över sex år. Hur får man egentligen det att gå ihop?

Anna Böökari från Skellefteå vet.

Tio liter mjölk varje vecka, minst två maskintvättar varje dag och ett berg av disk.

– Det blir en del att göra när man har fem småbarn, men det går ändå smidigare än vad man kan tro, säger Anna.

Hon får ofta frågan om alla barnen var planerade. Och ja, det var de faktiskt.

Anna ville ha hunnit med allt innan hon blev gravid. Hon skulle ha rest, festat av sig, varit med om äventyr och jobbat några år. När hon var 28 började hon känna att hon hade gjort allt det där. Hon hade dessutom varit tillsammans med barnens pappa Pekka i sex år och började längta efter barn.

Det första ultraljudet blev en chock:

– Det var tvillingar. Vi trodde det var ett skämt. Vi som inte ens hade tvillingar i släkten.

”De är planerade”

Tvillingarna Kalle och Klara är nu sex år gamla. Sen kom Nilo som nu är fyra, tätt följd av Nils som snart fyller tre och Vilmer, på drygt ett år.

– Folk tror knappt på oss när de får höra att alla barnen var planerade, men det var de faktiskt. Vi vill ha många barn och vi ville inte vänta för länge. Min man är ändå 46 år, säger Anna.

Hon har nu varit gravid i sammanlagt tre år och ammat i snart fyra.

Hur har det påverkat din kropp?

– Jag har lite ont i höfterna ibland, men det är inget att gnälla över. Och det syns faktiskt inte att jag har fött fem barn.

Ska ni skaffa fler barn?

– Just nu får det nog dröja lite, men jag kan absolut tänka mig ett till.

Nilo vaknar först

Dagarna hos familjen Böökari brukar starta 07.30. Fyraåringen Nilo studsar upp ur sängen först. Sedan hjälps Anna och hennes man Pekka åt att väcka de andra barnen och klä allihop innan de äter frukost tillsammans.

– Visst kan det bli lite kaotiskt ibland. Treåringen är i trotsåldern och håller på att testa gränser, medan den yngsta klättrar på allt, drar i lådor och undersöker saker. Men de äldre barnen är väldigt bra på att säga till de yngre vad de får och inte får göra, säger Anna.

Annas make Pekka brukar köra 6-åringarna till förskolan, medan Anna tar tre- och fyraåringen till dagis. Sedan turas de om att hämta barnen.

”Vi är ju två”

– Det går faktiskt väldigt smidigt, tack vare att vi är två. Det är lite tur i oturen att min man är halvtidssjukskriven och har varit hemma under hela tiden som jag har varit mammaledig, säger Anna.

Vilka är fördelarna med att ha så många barn på en gång?

– Barnen roar sig mycket med varandra. De äldre älskar att leka med ettåringen. De säger till och med att de vill ha ett till syskon. Sedan lär de sig mycket av varandra, de har till exempel inspirerat varan dra att gå på pottan. De små vill göra som de äldre.

Att vara förälder till så många små barn är också fantastiskt roligt, det händer saker hela tiden.

Nackdelar?

– De största nackdelarna är att det blir så mycket hushållsarbete. Det blir snabbt stökigt och mycket tvätt. Vi måste köra flera maskiner om dagen. Sedan är det dyrt, fast vi har barnbidrag. Det är inte helt enkelt att få ihop det ekonomiskt.

Kan ni åka bort tillsammans hela familjen någon gång?

– Vi har en bil för sju personer och vi åker allihop och hälsar på farmor i Finland ibland. Men det blir inte mycket mer än så.

Har ni någon egentid utan barnen?

– Det är lite knöligt, eftersom vi måste ha två barnvakter om vi ska göra något tillsammans. Men då är det skönt att vi har hunnit göra så mycket innan vi fick barn.

Vad gör du när du vill koppla av?

– Då bloggar jag. Efter klockan nio på kvällarna när barnen har somnat sätter jag mig vid datorn och skriver av mig. Jag har fått väldigt mycket fin respons på det jag skriver om livet som fembarnsmamma. Många undrar hur vi fixar det. Jag brukar svara att det inte är några problem, så länge man inte är pedant och så länge man är beredd att släppa kraven på egen tid.

Bloggar om mammalivet

Namn: Anna Böökari.

Ålder: 36.

Familj: Maken Pekka, 46, tvillingarna Kalle och Klara, 6, Nilo, 4, Nils, 3, och Vilmer, 1.

Bor: I villa i Bureå, utanför Skellefteå.

Yrke: Är mammaledig från jobbet på hotell och driver företaget kotteshoppen.se, en webbaffär för barn.

Fritidsintressen: Umgås med vännerna och att blogga om livet som fembarnsmamma.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN