Sambor löper större risk att skiljas

RELATIONER

"De har en andra värderingar"

Att bo tillsammans kan leda till skilsmässa. Gifta par som först är sambor är mer sannolika att skilja sig än de som gifter sig direkt.

Det visar en ny amerikansk studie.

Att vara sambo innan man gifter sig är extremt vanligt i Sverige. Många gifter sig inte alls utan nöjer sig "bara" med att bo tillsammans.

En amerikansk studie som offentliggjordes igår visar att de som väljer att bo tillsammans innan de gifter sig löper större risk att skilja sig än de som gifter sig innan de flyttar samman.

Sambor har annan inställning till skilsmässa

Men de som genomfört rapporten drar inte slutsatsen att det är skadligt för förhållandet att bo tillsammans innan man gifter sig.

- Vi tror att par som bor tillsammans före äktenskap kanske har andra värderingar än de som inte gör det, säger William Mosher, en av personerna bakom rapporten, till CNN.

Han menar att de som bor tillsammans innan kanske är den sortens människor som är mer sannolika att skilja sig.

Större risk för f d sambor att skiljas

Rapporten visar att 75 procent av de amerikanska kvinnorna har gift sig vid 30 år och ungefär hälften av dessa har levt med sin partner innan.

De par som inte levde tillsammans innan äktenskapet löpte 31 procent risk att skiljas efter tio år. De som däremot levde tillsammans innan hade en 40-procentig risk att skiljas.

Studien utfördes av Centers for Disease Control and Prevention's health statistics division och baseras på intervjuer med 11 000 kvinnor i åldern 15 till 44.

Läs mer:

Susanna Vidlund