SEB:s Annika Bolin mäktigaste affärskvinnan

Publicerad:
Uppdaterad:

Det går för sakta att få in fler kvinnor på ledande befattningar i näringslivet och många kvinnor känner därför stor frustration.

Men kvotering är ingen given lösning på problemet, tycker finanskoncernen SEB:s vice vd Annika Bolin, utsedd till årets mäktigaste affärskvinna.

Det är femte året i rad som tidningen Veckans Affärer rankar näringslivets mäktigaste kvinnor. Förra året kom Bolin tvåa på den rankingen.

- Det finns en allmän uppgivenhet över att det tar för lång tid att få in fler kvinnor i ledande befattningar. Och företagens löften om att det ska ske har långt ifrån infriats, säger hon.

- Det går fruktansvärt långsamt. Frågan måste in i företagens styrelser. Mål om fler kvinnor måste sättas upp - och dessa mål måste följas upp.

Hon är tvivlar på att kvotering är lösningen.

- Jag är rädd för att lagstiftning kan innebära att man gör kvinnor en otjänst. Det skulle kunna bli så att man genom kvotering tar in kvinnor som inte klarar av sina uppgifter, och då kan det tas som alibi för hur fel det är, säger Annika Bolin.

Dela på karriären

Fortfarande är det företrädesvis kvinnorna som stannar hemma och tar hand om barn och familj.

- En viktig fråga är hur vi på arbetsplatserna tar hand om alla de kvinnor som varit hemma några år och sedan kommer tillbaka till jobbet. En tanke kan vara att man gör en livskarriärplanering på företaget.

- Man kanske måste dela på karriären med sin man och köra tandem. Han får under en 20-årsperiod 10 år och kvinnan 10 år att ägna åt karriären. Det går inte att båda två ska köra lika hårt och samtidigt ta hand om familj och barn.

Det betyder enligt Annika Bolin att man måste komma överens om karriärplaneringen - hemma och med företaget.

- Jag tycker att det är väldigt oroväckande när man ser hur pass många kvinnor i åldrarna 40-50 år som är utbrända. Det är inte någon betjänt av, säger Annika Bolin.

Kometkarriär

Hon har jobbat i SEB i hela sitt yrkesverksamma liv och gjort en kometkarriär. Sedan 2001 är hon vice vd och chef för koncernens företagsdivision. Hon har också uppdraget att se till att grabbarna som sköter värdepappershandeln inom Enskilda gör skäl för sina höga löner.

Bolin är 40 år gammal och chef för sammanlagt 3 200 anställda. Hennes affärsområde drar in hälften av SEB-koncernens vinst.

På andra plats i Veckans Affärers lista kom Louise Julian, vd för språkföretaget EF. Trea på listan blev förra årets vinnare Marie Ehrling, som då var vice vd på SAS. Hon har nyligen börjar arbeta som chef för Telia Sonera i Sverige.

CG Ström/TT

Publicerad: