”Hjälp, jag har ingen sexlust”

RELATIONER

Sexologen Malena Ivarsson svarar på läsarfrågor om relationsproblem.

Foto: Malena Ivarsson är sexolog med över 30 års erfarenhet av att hjälpa folk med relationsproblem. Mejl: [email protected]

”Jag lyckas inte hitta nya vänner”

Jag är en kvinna på snart 50. När jag var 30 flyttade jag från Stockholm till en mindre stad i Norrland och har blivit kvar här på grund av mina döttrar. Min man och jag är skilda. Jag har saknat Stockholm och aldrig lyckats hitta bra vänner här. Trots att jag gärna vill hittar jag inte. Nu har jag gett upp och lever väldigt isolerat.

I mörka stunder vill jag sluta leva. Jag har talat med en läkare som inte ville ge mig medicin utan sa att jag måste aktivera mig socialt. Men jag gör ju det och inget funkar.

Jag känner mig ointressant och värdelös.

Har du något råd?

Cecilia

Malena:

Det kan vara svårt att hitta nya vänner när man flyttar till en annan ort. De som bor där har kanske känt varandra länge och har sin gemenskap. Oftast blir man vän med någon som man har något gemensamt med. Det betyder att det är lättare att hitta vänner i ett sammanhang där du gör något du gillar som körsång, trädgårdsplanering, jakt, eller vad det kan vara du är intresserad av.

Nu finns ju också Facebook som är ett fantastiskt verktyg för att både hitta nya vänner och leta upp gamla. Kanske behöver du också vägledning i hur du ska möta andra, utan att känna dig värdelös. Vi älskar människor som är sig själva och i den processen kan det vara bra att ta hjälp av en bra terapeut.

”Det blir lättare att få orgasm”

Min man har läst att Tostrex är bra för kvinnor som har tappat sexlusten.

Efter viss övertalning fick jag ett recept med rekommendationen att ta en till två doser en till två gånger per vecka. Sen läste jag om en kvinna som tog en dos varje dag.

Vad är den rekommenderade dosen? Läkarna har tydligen olika uppfattning. Vad har du för erfarenhet? Många läkare verkar vara väldigt negativt inställda till denna ”medicin” för kvinnor.

Lena

Malena:

En vanlig startdos för män är 3 gram gel om dagen och maxidosen ligger på 4 gram om dagen. För kvinnor finns inga rekommendationer och det gör att varje läkare bestämmer dosen utifrån sitt eget omdöme.

Du kan ta ett tryck (doseringspumpen ger 0,5 gram gel vid varje tryck) varje dag och smörja in på magen. Du kommer snart att märka en starkare sexlust genom att du får en ökad känslighet och mottaglighet för smekningar. Det blir också lättare att få orgasm.

Om man inte överskrider dosen tror jag inte att det är någon större fara. Du kan ju prova och se, blir du orolig så kan du ju sluta.

”Skaffa nummerpresentatör”

Jag läste om en fru som var orolig att hennes man ringde sexsamtal utomlands. Jag har själv blivit uppringd från Gambia utan att ha ringt dessa nummer själv. Hur kan man skydda sig mot den sortens attacker?

Janne

Malena:

Bästa sättet är att skaffa sig en nummerpresentatör och låta bli att svara om man inte känner igen numret. De som ringer brukar ge upp efter ett tag om de inte får något napp.

”Jag har ingen sexlust”

Jag skulle behöva hjälp med att hitta min sexlust. Jag och min sambo har sex men alltid på hans initiativ och för mig känns det alltid som ett måste. Jag tror att det har med mitt kontrollbehov att göra.

Vi har gått hos en sexolog men eftersom problemet ligger hos mig tror jag att det är bättre att jag tar tag i det ensam. Hos sexologen blev det väldigt mycket fokus på mina fel och brister och jag känner att jag skulle behöva en annan typ av hjälp. Jag vill komma över min osäkerhet och om det är möjligt lära mig att tycka att sex är något skönt och mysigt.

Jag vet inte om jag behöver medicinsk hjälp eller om det är en blockering från min sida, men ibland känns det som jag är ett hopplöst fall. Min sambo är väldigt sexuell och jag är väldigt asexuell så vi har ett stort problem i detta.

Asexuell

Malena:

Tråkigt att höra att du upplevde att sexologen fokuserade problemet på dig. Jag tror inte att allt ligger hos dig. Det är ju ett samspel mellan två och är din partner mycket sexuell kanske det blir en ökad stress och blockering från din sida.

Hur har det varit i andra relationer? Hur upplever du din lust om du är ensam?

En fråga du kan fundera över är: Hur kommer det sig att du valt en partner med så stort sexbehov när du själv inte har det? Och varför har han valt dig om du är asexuell som du säger.

I sexbutiker finns också eteriska oljor som triggar lusten och gör att man slappnar av. Har man starkt kontrollbehov så kan dofter vara ett sätt att bryta det. De går rakt igenom alla försvar och öppnar dörren till ett sinnligare jag.