”Barn kan bli skickliga på att koka blod i vuxnas ådror”

RELATIONER

Daniel Pernikliski var övertygad om att han skulle fixa tonårsföräldraskapet galant

Foto: Daniel Pernikliski är Wendela-krönikör.

”Hur svårt kan det vara?” minns jag att jag tänkte när jag hörde andra prata om sina listiga och provocerande tonårsbarn.

Jag var övertygad om att om jag skulle hamna i den situationen skulle jag fixa det galant.

Uppstod något problem eller någon konflikt skulle jag inte låta mig provoceras och för varje unik situation skulle jag känna på mig vilken lösning som lämpade sig bäst.

Lätt som en plätt, bara man hade den rätta känslan.

Alla tillkortakommanden som jag hade upptäckt hos mina egna föräldrar skulle jag vara förmögen att parera och låta bli att upprepa, därför att jag kände till dem.

Och när det väl blev dags för mitt eventuella barns utvärdering av mitt föräldraskap skulle mitt betyg vara prickfritt.

Inga röda markeringar, bara lyckönskningar och tack för en fin uppväxt.

Ojojoj, så lite jag visste om hur skickliga barn kan bli på att koka blod i vuxna människors ådror.

Jag hade inte tagit med i beräkningarna att man själv måste vara i perfekt känslomässig balans för att inte känna sig frestad att låta reptilhjärnan styra och själv agera som ett barn, när man blir kallad för jävla äckel, därför att man råkar vara oense om vilka läggtider som borde vara gällande för en tolvåring.

Så lite jag visste om de tusentals situationer då man faktiskt inte har en aning om vad som är rätt eller fel, eller om det ens finns något rätt.

Jag har ofta drömt om att det skulle finnas en manual som gällde för alla barn och som tog upp alla tänkbara situationer, därför att det är så mycket lättare att stå på sig, och inte låta känslorna styra för mycket, när man har en tydlig uppfattning om vad som är rätt.

Det lär ju dröja innan en dylik manual finns att köpa i bokhandeln, men BRIS nya sajt Barnperspektivet.se kanske är så nära man kan komma.

Kanske kan en sådan sida öka chanserna till ett och annat lovord, insprängt bland alla rödmarkeringar, i en vilsen förälders framtida examensbevis.

ARTIKELN HANDLAR OM