”Skippa brödrosten – ge oss pengarna”

RELATIONER

Allt fler brudpar önskar sig ett ekonomiskt bidrag i gåva

Skippa brödrosten – ge oss pengarna direkt.

Allt fler brudpar önskar sig ett ekonomiskt bidrag i gåva av sina gäster.

– Det är ingen bra önskan. Har man ont om pengar kanske man inte ska satsa på ett så dyrt bröllop, säger etikettexperten Mats Danielsson.

Enligt en undersökning av Wedding magazine vill 45 procent av de brittiska brudparen helst ha pengar i bröllopsgåva.

Trenden finns även i Sverige.

– Det har blivit väldigt vanligt. Till och med bland par som man vet är ekonomiskt välbärgade har det blivit vanligt, säger Mats Danielsson, expert på vett- och etikettfrågor.

Inte god etikett

Han tycker inte att det är god etikett att önska sig pengar.

– En present är något man ger som en lyckönskan. Om man ger pengar så blir det lite som att man som gäst betalar för sig. Dessutom blir det lätt missuppfattningar, till exempel om hur mycket ska man ge, säger Mats Danielsson.

Futtigt med 150 kronor i kontanter

Han menar att den bröllopsgäst som inte är stadd vid kassa kan lyckas köpa en fin present för 150 kronor – men att komma med samma summa i kontanter verkar futtigt.

Men ett par som är över 30 när de gifter sig kanske redan har alla bestick, glas och brödrostar de behöver?

– Jo. Men man kan önska sig något annat. Någonting behöver man ju. Jag har själv fått trädgårdsredskap en gång. Och ett par som gifter sig nu i helgen har önskat sig fågelholkar. Viss påhittighet skadar inte, säger Mats Danielsson.

Inte ens det ekonomiska argumentet biter på honom i tider då kostnaderna för ett bröllop inte sällan uppgår till runt 100 000 kronor.

– Har man dåligt med pengar så kan man dra ned på kostnaderna kring bröllopet och låta bli att önska sig pengar, säger Mats Danielsson.