Barnbloggen på väg bort

avHelena Utter

Publicerad:
Uppdaterad:

Trendexpert: Vi kommer sluta se barnen som dockor

1 av 3 | Foto: colourbox

Vi har lärt känna Charlie Schulman, Ringo och Theo Wahlgren på nätet.

Men när Alex Schulman satte punkt för dotterns tid som bloggkändis kan han ha startat nästa trend.

– Folk kommer tappa intresset för barnbloggarna, spår trendanalytikern Stefan Nilsson.

De har blivit något av 2000-talets fenomen, bloggarna om barn och föräldraskap.

Stefan Nilsson, trendanalytiker, ser dem som en del av ett samhälle där barnen blivit den nya skrytfaktorn.

– Vi använder barnen som dockor. Det allra tydligaste exemplet här i Stockholm är Natalie Schuterman som visar upp sin elvaåriga dotter i designerkläder. Och bloggarna är ofta skyltfönstret där vi visar upp våra barn, ”titta vad framgångsrik jag är”, säger Stefan Nilsson.

En av de mest lästa var ”Att vara Charlie Schulmans pappa”, där Alex Schulman skildrade livet med sin förstfödda.

Men när dottern fyllde ett stängde han bloggen.

– Det är dags att respektera hennes integritet. Det är en sak att blogga om sin bebis, den typen av bloggande handlar ju framför allt om hur jag som pappa tacklar föräldraskapet. Men vi har nu kommit till en punkt där bebisen snart är en flicka och jag tycker att hon ska få bli det ifred, skrev Alex Schulman i det allra sista inlägget som har över 4000 tummar och 1162 icke lästa kommentarer.

Stefan Nilsson menar att Schulman banat väg för ett större fokus på barnen.

– Ta till exempel Lill-Babs, man visste ju ingenting om hennes barn Malin och Kristin innan de blev stora nog att göra egen karriär. Idag läste jag David Hellenius berätta om sina semesterplaner i Metro och han nämner självklart sonen Leo, 4 år, säger Stefan Nilsson.

Nya lyxen – vara med barnen

Men den viktigaste anledningen att barnbloggandet kommer avta har att göra med att vårt synsätt på barnen är på väg att bli mindre materialistiskt.

– Nu kan alla köpa en Pradajacka – åtminstone en fejkad. Den nya lyxen, som man inte kan fuska sig till, kommer vara att kunna spendera tid med sina barn. Detta är en direkt motreaktion på allt det här förytligandet, säger Stefan Nilsson.

”Barn kommer alltid engagera”

Trendigt eller inte – Karin Lindell, känd som Ketchupmamman, tror att barnbloggarna har en funktion att fylla även framgent.

– Barn kommer alltid engagera. Det är ju inte så att man kommer sluta med föräldragrupper på BVC bara för att det inte är trendigt längre, säger Karin Lindell.

Hon skrev krönikor i lokaltidningen och under första graviditeten tog de en ny inriktning. När hon var hemma med andra barnet föddes bloggen.

– Jag kände ett behov av kontakt med omvärlden, av feed back. Och jag behövde se saker på lite distans, säger Karin Lindell.

Debatt om barnets integritet

Barnbloggstrenden har också följts av en debatt om barnets integritet. Hänger man ut telningarna genom att berätta och visa upp dem på nätet?

– Det är bara ett tecken på sjuttio- och åttiotalisternas överengagemang som föräldrar. De är överbeskyddande curlingföräldrar som tror att det finns en pedofil i varenda buske, säger Stefan Nilsson.

Karin Lindell menar att de allra själva kan avgöra vad och hur mycket man ska skriva om sina barn.

– Som förälder är man betrodd att fatta många väldigt viktiga beslut om sina barn. Till exempel när de behöver gå till läkaren.

Hennes egna barn Samuel och Ellinor, nu 6 och 4 år, har vant sig vid bloggen – och att förskolepersonalen redan sett bild på familjens nya kattunge.

– De älskar bloggen! Men om de börjar tycka det är pinsamt eller jobbigt kommer jag att sluta skriva om dem. Det får de naturligtvis bestämma själva, säger Karin Lindell

Publicerad: