Parterapi botar riktigt kassa äktenskap

Av: Monica Karlstein

Publicerad:
Uppdaterad:

Även riktigt olyckliga par kan bli lyckliga. Ny forskning ger hopp för kärleken.

Även riktigt kassa parrelationer kan bli lyckliga genom parterapi. Det visar den största och längsta kliniska studie som genomförts i området, enligt amerikanske professorn Andrew Christensen.

Studien gjordes vid UCLA i Los Angeles och inkluderade 134 par som under ett års tid gick i parterapi 26 gånger. Fem år senare följdes studien upp och hälften av paren hade gjort betydande förbättringar i sin relation. En fjärdedel hade inte märkt några förändringar alls och ytterligare en fjärdedel hade skilt sig, uppger Svenska Dagbladet.

Andrew Christensen berättar att de inte ville ha med par i studien som skulle kunna bli lyckligare på egen hand, utan bara de par som inte såg någon som helst utväg eller slut på olyckan.

Studiens 134 par var djupt olyckliga och icke-fungerande och nästan 100 andra par uteslöts ur undersökningen eftersom de inte ansågs ha tillräckligt olyckliga äktenskap. Med det i minnet tycker Andrew Christensen att resultatet är fascinerande.

En tredjedel av paren är normala, lyckliga par idag. För ytterligare 16 procent hade förhållandet förbättrats och var acceptabelt om än inte väldigt lyckligt, säger Andrew Christensen på UCLA:s webbplats men han tillägger:

Parterapi kan hjälpa många par, men absolut inte alla. Men vi vet också att olyckliga par inte brukar lösa sina problem på egen hand, säger han.

Andrew Christensen berättar att vi redan från början när vi går in i en relation måste ställa rimliga krav på vår partner för att ha så goda chanser som möjligt att lyckas i relationen.

För att älska och gifta sig med en person måste du acceptera hans eller hennes personlighet. Du kan åstadkomma vissa små förändringar men aldrig förändra grundläggande egenskaper, säger han och påpekar att äktenskapet är ett paketerbjudande.

Publicerad: