"Vi längtar efter någon att älska"

1 av 2 | Foto: Hoppfulla. "Hur vi tror att vi blir som föräldrar? Engagerade, kärleksfulla, roliga och fulla av upptåg", säger Robert och Fredrik Skoglund, som hoppas på att kunna adoptera ett barn från utlandet.
RELATIONER

Att skaffa barn med hjälp av en kvinnlig vän har aldrig varit på tapeten.

I februari i år fick äkta paret Robert och Fredrik Skoglund rätt att adoptera ett barn från utlandet.

Nu återstår att hitta ett land som accepterar homosexuella adoptivföräldrar.

En inte alldeles lätt match.

- Men vi är fortfarande unga och beredda att ge det några år till, säger Robert.

Makarna Skoglund har känt varandra i sju år och varit ett par i tre. Längtan efter att bli föräldrar fanns där tidigt i förhållandet, men först när lagen om adoptioner för homosexuella trädde i kraft i början av förra året kändes "tiden mogen" på allvar.

- Vi har fasta jobb, villa och lantställe. Nu längtar vi efter någon mer att hjälpa och älska, säger Fredrik.

Föräldrar på heltid

Och de vill vara föräldrar på heltid, inte skaffa barn tillsammans med en kvinnlig vän.

- Det skulle inte kännas rätt att låta barnet dela hem en vecka dit och en vecka hit. I dagsläget tänker vi oss internationell adoption, men om det absolut inte går får vi kanske börja fila på andra alternativ. När det gäller adoption av svenska barn finns ingen central samordning. Det är kommunerna själva som håller i det och det gör det hela mer komplicerat, säger Robert.

- Många av barnhemmen, inte minst i Östeuropa, styrs av religiösa organisationer som har en gammalmodig syn på homosexualitet. Hade vi haft obegränsat med pengar skulle vi åkt direkt till ett barnhem utomlands och själva försökt etablera kontakt med människorna där. Annars hoppas vi på Sydafrika där homoadoptioner är på gång inom landet, säger Fredrik.

Kärnfamiljen ingen måttstock

De flesta i omgivningen är positiva till deras beslut att adoptera. Men inte alla.

- Jag har fått höra en del på omvägar i jobbet. Det är trist men har stärkt mig i mitt beslut. Folks fördomar kring homoadoptioner bygger på okunskap, säger Robert.

De är övertygade om att de kommer att bli minst lika bra föräldrar som alla andra. Kärnfamiljen är otjänlig som måttstock i dagens samhälle, betonar de.

- Hur många familjer har både en mamma och en pappa i dag? Jag är själv skilsmässobarn. Det barn behöver är föräldrar som älskar en och bryr sig om en, säger Robert.

Paret Skoglund

Vi väljer att adoptera:

Fakta: adoption

Makarna Robert och Fredrik Skoglund

Nneka Amu

ARTIKELN HANDLAR OM