Familjerelationer

Fiskolja kan bota dyslexi och ADHD

RELATIONER

Ny studie: Daglig dos gör att barnen kan koncentrera sig

Uppemot hälften av alla barn med dyslexi och koncentrationsproblem blir hjälpta av en daglig dos fiskolja. Det visar tre nya studier på över sammanlagt 200 barn.

- Pekar allt fler undersökningar i samma riktning börjar det bli riktigt intressant, säger docent Peder Rasmussen på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

snabba framsteg Viktor Österberg har alltid haft svårt att koncentrera sig. Han har dyslexi och ADD, en variant av ADHD. Men redan efter en månad med fiskolja var det lättare att hänga med i skolan, tycker Viktor.
snabba framsteg Viktor Österberg har alltid haft svårt att koncentrera sig. Han har dyslexi och ADD, en variant av ADHD. Men redan efter en månad med fiskolja var det lättare att hänga med i skolan, tycker Viktor.

På sjukhusets neuropsykiatriska mottagning träffar han ofta föräldrar som undrar över fiskoljans effekt på barn med olika funktionsstörningar.

- Jag tror väldigt många använder fiskolja även om de inte alltid talar om det för sin läkare, och jag brukar inte heller avråda någon från att prova, berättar Peder Rasmussen som är överläkare på kliniken.

"En del har blivit bättre"

Däremot påpekar han alltid att det vetenskapliga faktaunderlaget fortfarande inte räcker för att säga att oljorna säkert hjälper mot ADHD/damp.

- En del av mina patienter säger att de blivit bättre, men jag har också barn som inte blivit det. Ibland är det svårt att veta om det är en förändring som kanske hade inträffat ändå, påpekar han och välkomnar de nya studier som börjar komma.

Även om de flesta bygger på väldigt få patienter menar han att de sammantaget kan ge en bild av hur effektiva fiskoljorna är.

I den största studien på 110 barn med inlärningsproblem presterade fyra av tio bättre resultat när de fick fiskolja med både omega-3 och omega-6. Barnen var 6-11 år och gick på olika skolor i engelska Durham. Samtliga hade dokumenterade koordinations-, koncentrations-, läs- och skrivsvårigheter som gjorde att de presterade långt under genomsnittet då studien startade i januari 2002.

Förbättrad läsförmåga

Hälften av barnen fick två kapslar med fiskolja tre gånger dagligen, medan den andra hälften fick lika många verkningslösa kapslar. Vem som fick vad visste varken barnen eller läkarna.

Efter sex månader testades barnen igen. Läsförmågan hos dem som fått fiskolja hade då förbättrats radikalt. Nioåringar som legat på en sjuårings nivå låg plötslig på samma nivå som sina klasskamrater och hade lättare att följa undervisningen.

Liknande resultat visar en undersökning på 50 barn i åldern 3-10 år i Skottland. Där uppgav en tredjedel av föräldrarna att barnen lyckades bättre i skolan. Hela 85 procent tyckte även att barnen inte tappade humöret lika lätt och att de bråkade mindre.

I en annan blindstudie från Nordirland ingick 41 barn med dyslexi och ADHD. Efter tolv veckor märktes att de som fick riktig fiskolja blev märkbart lugnare och kunde koncentrera sig bättre.

Caroline Hougner

Publisert:

Aftonbladet

/

Relationer

/

Familjerelationer

ÄMNEN I ARTIKELN

Familjerelationer