Här har ni ert nya sexliv, singlar

Publicerad:
Uppdaterad:

8000 singelkvinnor i stor undersökning

Singel, solo - men med supersexliv!

För de svenska singelkvinnorna tar för sig av sexet: de säger ja till massagestav, sex på första dejten och erotiska äventyr med manlige vännen, visar Söndags undersökning.

– Många vågar experimentera mer med en tillfällig partner, säger sexologen Ulf Wideström.

PÅ kvinnornas villkor. "Det är en massiv förändring som tyder på att kvinnor blir allt mer jämställda med män. De har sex på sina egna - inte männens - villkor", säger sexologen Ulf Wideström.
Foto: GETTY IMAGES
PÅ kvinnornas villkor. "Det är en massiv förändring som tyder på att kvinnor blir allt mer jämställda med män. De har sex på sina egna - inte männens - villkor", säger sexologen Ulf Wideström.

Visst kan du ha ett bra sexliv som singelkvinna, vare sig det är med dig själv eller någon annan. Förr var det i det närmaste en defekt för en kvinna över 20 att inte ha en man. I dag symboliserar singellivet frihet och oberoende.

– Det är tveklöst en attitydförändring på gång, säger Ulf

Wideström, sexolog och terapeut. Kvinnor vågar ta för sig mer av sex. Tydligast märks trenden hos singlarna.

"En massiv förändring"

I Söndags stora nätundersökning svarade sju av tio singelkvinnor att de tyckte att det var okej att ha sex på första dejten. Så många som åtta av tio kan tänka sig att använda massagestav och drygt hälften har haft sex med en killkompis.

– Det är en massiv förändring som tyder på att kvinnor blir allt mer jämställda med män, säger Ulf Wideström. De har sex på sina egna - inte männens - villkor. I synnerhet kan man se det hos yngre kvinnor. I dag är exempelvis både begreppet och företeelsen KK, knullkompis, en självklarhet bland tjejer.

Kaxigare kvinnor

Skälen till att kvinnliga singlar har blivit både kaxigare och fått bättre status ligger i det sociala och ekonomiska oberoendet, tror Ulf Wideström.

– Dagens kvinnor behöver inte ha ett fast förhållande på samma sätt som förr. De klarar sig bra på egen hand och många har självmant valt att bryta upp och bli singlar. De har haft dålig självkänsla och lämnat sin partner för att utvecklas. Som ensamstående har de bättre möjligheter att hitta sig själva och sin sexualitet. I det läget har de naturligtvis inte så bråttom att träffa någon ny.

Mer än hälften av enkätdeltagarna tycker att singellivet har fått dem att ta för sig mer när de har sex.

– Det är inte förvånande. Med en tillfällig partner vågar du ofta experimentera mer. Du behöver inte oroa dig för vad den andra ska tycka och tänka om dig - ni ska ju ändå inte gå på kvartssamtal ihop dagen efter.

Så svarade läsarna:

Läs också:

Sex på första dejten Massagestav - ja tack Sex med killkompis Tar för sig mer

Terri Herrera Eriksson

Publicerad: