”Målet är att att valet ska gå rättvist till”

1 av 2 | Foto: Lena Ag, generalsekreterare för Kvinna till kvinna.
RELATIONER

På tisdagen är det val i Liberia.

Svenska organisationen Kvinna till kvinna har precis öppnat ett kontor i landets huvudstad Monrovia.

– Utan den press som kvinnorna i fredsrörelsen satt hade inte freden kommit till stånd, säger Lena Ag, generalsekreterare för organisationen som nu mobiliserar kvinnor in i det sista.

Lena Ag har precis kommit hem från en resa till Liberia där organisationen nu har ett kontor. Två svenska medarbetare arbetar på heltid med att stötta den lokala kvinnorörelsen.

"Kvinna till kvinna" verkar genom att ge ekonomiskt stöd till andra kvinnoorganisationer, så att de kan driva frågor lokalt. I Liberia går en stor del av det arbetet just nu ut på att informera om kvinnors rättigheter. Alla känner inte till att våld är straffbart även om det sker inom familjen eller hemmets fyra väggar.

– Jag var själv med ut på landsbygden där vi hjälper till att hålla så kallade ”hearings” för både kvinnor och män i byarna, säger Lena Ag.

Hon berättar om kvinnor som nyfiket frågar de lokala föreläsarna om vad som gäller, ofta med egna exempel från verkligheten, något som hänt en släkting eller någon de känner.

– Arbetet handlar om att göra människor uppmärksamma på att våld numera är förbjudet enligt lag. Vi uppmanar kvinnor att anmäla om de blir utsatta för övergrepp och går igenom vilka juridiska rättigheter de har.

Organisationen informerar också om bland annat arvsrätt och vad man som kvinna har rätt till vid en skilsmässa.

Barrikaderade dörrarna

I morgon tisdag är det val i Liberia. Mycket står på spel, både för Afrikas första kvinnliga president Ellen Johnson Sirleaf – som belönades med nobels fredspris förra veckan – och för landet i stort.

Liberia tecknade ett fredsavtal 2003 och kvinnliga fredsaktivister spelade en avgörande roll i fredsarbetet. Mot slutet barrikaderade de bokstavligen dörrarna till byggnaden där de krigande parterna förhandlade.

– Utan den press som kvinnorna i fredsrörelsen satte hade inte freden kommit till stånd över huvud taget, säger Lena Ag.

Kvinnorörelsen i Liberia mobiliserar sig nu, över etniska och religiösa gränser.

– Målet är att att valet ska gå rättvist, och framförallt fredligt till, säger Lena Ag.

Det har varit en del spänningar i landet och Lena Ag är inte helt övertygad om att valet kommer gå lugnt till.

– Om det gör det så är hälften vunnet, sen återstår det ju också att se om alla accepterar valresultatet.

Fakta: Kvinna till kvinna

Organisationen startade som ett nätverk 1993 i samband med kriget i Bosnien-Hercegovina. Nu arbetar Kvinna till kvinna i samarbete med lokala kvinnoorganisationer - för fred och återuppbyggnad i konfliktområden. Kvinna till kvinna-projektet i Liberia är finansierat av SIDA.