60-plussare tror på kärleken

Allt fler gifter sig – efter 60 år fyllda

Malmö (TT) De senaste tio åren har antalet 60-plussare som knyter hymens band mer än fördubblats.

– Det här är inte en generation som nöjer sig med att slå sig till ro och mata duvorna, man fortsätter att leva livet, säger relationsrådgivaren Sverker Wadstein.

Statistiken talar sitt tydliga språk – svenskar över 60 gifter och skiljer sig som aldrig förr.

År 2000 gifte sig 1 490 svenskar över 60. 2009 var de 3 846. Giftermålen blir ovanligare med stigande ålder, men till och med i åldersgruppen 85 plus går det att hitta nygifta – 27 män och tio kvinnor (2009).

Orsaken, menar många experter, är att dagens 60-plussare med fyrtiotalistgenerationen i spetsen vägrar att föra en tynande tillvaro i periferin. De stannar inte i dåliga relationer och drar sig inte för att slå till och gifta sig med nya kärlekar.

– Det vi ser nu är hur den första ungdomsgenerationen, den första generationen som hade valmöjligheter, fortsätter att göra aktiva val. De har större krav på hur livet ska se ut, samtidigt som det numera är okej att bryta upp och börja om även på äldre dagar, något som tidigare varit oerhört skuld- och skambelagt, säger Sverker Wadstein.

Hade inte råd

Ett tungt vägande skäl till att man förr stannade i ett havererat äktenskap var ofta ekonomi. Man hade helt enkelt inte råd att skilja sig. Särskilt kvinnor satt i en ekonomisk rävsax då de inte varit yrkesverksamma.

– Det är fortfarande så att äldre kvinnor är mer accepterande och mer benägna att stanna i en relation. Men synsättet förändras mer och mer, nu finns ändå en acceptans som inte fanns förr, man blir inte utesluten ur gemenskapen som tidigare, säger Sverker Wadstein.

En som valt att bryta upp och börja om är Karin Lindberg, 66. 1986 skilde hon sig från sin dåvarande man efter 22 års äktenskap och för drygt två år sedan gifte hon om sig med nya kärleken Lasse, 65.

– Vi gjorde det för att vi älskar varandra. Man måste tro på kärleken, även om man blivit lite tilltufsad av livet, annars blir det inget skojigt, säger Karin Lindberg.

Balkongträff

Nuvarande maken träffade hon då han flyttade in i lägenheten ovanför hennes i slutet av 1990-talet. Båda gillade att sitta på balkongen och läsa och började så småningom småprata och lära känna varandra. I skenet av en majbrasa på valborgsmässoafton 2006 "sade det klick". De flyttade ihop, och under en romantisk middag på Kanarieöarna friade Lasse oväntat. Bröllopet stod i all enkelhet i Nynäshamns kommunhus 2008, med syskon och barn som vittnen.

– Förutom kärleken, som givetvis är det viktigaste, så handlade det också om praktiska hänsynstaganden. Om något skulle hända någon av oss är man bättre skyddad som gift, särskilt med tanke på att vi båda två har barn från tidigare äktenskap, säger Karin Lindberg.

TT

Publisert: