”Sluta vara så Mc Tröga”

Malin Wollin: Amal är er plusmeny

När jag var tjugo år jobbade jag på McDonalds vid ­Hötorget i Stockholm. Om ni inte vet vad McDonalds vid Hötorget är så kan jag fylla i kunskapsluckan:

McDonalds vid Hötorget är platsen dit människor går för att frigöra ilska, frustration och hat.

Jag har aldrig, inte ens som kolumnist på Nordens största tidning, fått utstå så mycket ovett. Ovett som aldrig någonsin blandades upp med klapp på axeln eller peppande ord.

Jag var längst ner på trappan. På McDonaldstrappan. Det är ganska långt ner. Min teamleader tvingade mig att sticka ner handen i en toalett för att få bukt med ett stopp. Jag har svårt att tro att detta berodde på att han såg min potential inom vatten och avlopp. Så såg hierarkin ut.

När jag efter ett par månader fick stå i kassan upptäckte jag den interna tävlingen på personalens anslagstavla. Tider över vilka som sålde Big Macs snabbt och de som sålde inte så snabbt. Vidare så upptäckte jag att jag var sist. Det tog mig jättemånga sekunder att få ut mina meals. Det tog mig inte lika många sekunder att sörja detta.

Jag såg ingen prestigeförlust i detta, jag blev mest etiskt arg ­eftersom jag någonstans förstod att detta inte var rätt och riktigt.

Jag skulle vidare, McDonalds var bara ett ställe där jag drog in lite pengar medan jag funderade över vad som skulle hända härnäst.

Amal däremot verkar ha sett en framtid inom företaget och det är här McDonalds har gått bort sig ordentligt.

Dels är det så pinsamt trögt att sparka en ung tjej på grund av graviditet i dessa supersocialamediala tider. Vad trodde de?

Dels är det olagligt.

Dels är det en förlust att inte satsa på en tjej som trivs och vill gå vidare inom företaget.

Så hjärndött detta är. Att något högre höns, förlåt nugget, inte springer fram och sopar undan den sparkande chefen och på amerikanskt manér tvåååår sina händer och välkomnar Amal ­tillbaka till sin provanställning.

Att anställa, utbilda, introducera och lära upp en ny person är kostsamt. Är det verkligen billigare att börja om med en ny än att ha kvar en havande kvinna?

Och om vi ska gå tillbaka till den där tävlingen på anslagstavlan, jag kan garantera att en kvinna med småbarn slår en drömmande tjugoåring i hamburgerlangning i sömnen.

Sluta vara så McTröga. Sluta vara så McOetiska.

Amal är er plusmeny. ­Begriper ni inte det?

Sluta tänka med McFlurry mellan öronen.

1 av 2

Veckans

Wow! 

Jelena Isinbajeva hoppade in läckert guld på hemmaplan och nu vill hon hoppa i säng med pojkvännen och få ett barn i magen. Det är bara sånt här som gör att jag klickar på sportrubriker. Mer bebisar i Sportbladet!

Wärsta!

Aldrig någonsin har linjen mellan sommar och höst varit så kolsvart som i år. Först tryckande hetta med sömnlösa nätter och så REGNVRÄK som om hela tillvaron vore sköljningsprogrammet i tvättmaskinen och folk fick ta kanoten till jobbet. Hashtag Rivstart.

avMalin Wollin

ARTIKELN HANDLAR OM