”Fler män borde bli barnmorskor”

Av: Åsa Passanisi

Publicerad:

Ove, 35, är enda mannen bland 149 kollegor på BB

”Många blir förvånade” Ove Demander är en av få manliga barnmorskor i Sverige. Här sveper han in lille Carl, som föddes 3 juni i år, i en filt efter att pappa Mattias bytt blöja.
Foto: Robin Nordlund
”Många blir förvånade” Ove Demander är en av få manliga barnmorskor i Sverige. Här sveper han in lille Carl, som föddes 3 juni i år, i en filt efter att pappa Mattias bytt blöja.

 Sverige finns 48 manliga barnmorskor. En av dem är Ove Demander, 35. Han är ensam man bland 149 kvinnliga kollegor – och stormtrivs.

– Jag skulle önska att fler män fick upp ögonen för hur roligt det här jobbet är.

När Ove Demander gick på lågstadiet och läste Lennart Nilssons bok ”Ett barn blir till” kunde han knappt slita sig från fotografierna.

– Jag minns att jag blev helt tagen av att se hur barnet växer och utvecklas i magen.

”Många sållar nog bort”

Efter det höll fascinationen för människokroppen i sig – och natur­vetenskapliga programmet på gymnasiet blev Oves självklara val.

Då hade han siktet inställt på att bli barnläkare men betygen räckte inte. I stället läste han en kurs

i medicin på universitetet och fastnade för sjuksköterske­yrket.

– Till en början hade jag inga tankar på att bli barnmorska men vid ett tillfälle under utbildningen fick jag vara med under två akuta kejsar­snitt och tyckte att det var jättehäftigt.

Tankarna kom krypande – Ove beskriver det som att han allt mer kände att det ”blir nog en barnmorska av mig”.

– Samtidigt var jag osäker. Jag visste inte att män kunde bli barnmorskor. Det pratas över huvudtaget väldigt lite om barnmorskeyrket som ett alternativ för män. Det är synd. Jag tror att många män sållar bort den möjligheten redan från början eftersom yrket är så kvinnodominerat.

Pappor kan bli obekväma

Under den ett och ett halvtåriga påbyggnadsutbildningen till barnmorska var Ove ensam man och

i dag jobbar han på BB i Hudiksvall – och är Gävleborgs enda manliga barnmorska.

– De flesta jag möter i jobbet blir först förvånade men tycker att det är kul med en manlig barnmorska. Och jag får såklart en hel del frågor om mitt yrkesval, men jag upplever inte att någon reagerat negativt.

Har du upplevt att du blivit diskriminerad för att du är man?

– Vid ett par tillfällen har papporna känt sig obekväma med mig, och om en kvinna råkat ut för sexuella övergrepp eller liknande går jag åt sidan. Meningen är att alla ska känna sig bekväma annars blir det inte bra.

Vad är roligast med jobbet som barnmorska?

– Att få träffa alla­ nya familjer och att få bidra till att ge dem en bra start. Det är oerhört givande att få vara med vid livets början, att få se familjens utveckling tillsammans och få se dem växa ihop.

Publicerad: